Ρωσική κεντρική τράπεζα: Πλήρης απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έπεισε την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, να επιβάλει πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία. 

Αυτό ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, η εφημερίδα RBC, το πρακτορείο Reuters και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενα δύο πηγές όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η FSB έχει καταλήξει σε μια πρόταση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων επειδή οι Ρώσοι μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο χρήματα σε κρυπτονομίσματα σε «ανεπιθύμητους οργανισμούς» και μέσα ενημέρωσης που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο «ξένων πρακτόρων».

Σύμφωνα με το Interfax, η Κεντρική Τράπεζα και η FSB δεν σχολίασαν το Bloomberg.

Η απαγόρευση μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ειδικευμένους όσο και τους μη ειδικευμένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα βλέπει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την ανάπτυξη των πράξεων με κρυπτονομίσματα, ίσως η απαγόρευση να ισχύει μόνο για νέες πράξεις - εφαρμόζοντας την αρχή «ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επίσημα αυτές τις πληροφορίες· επί του παρόντος ετοιμάζεται μια συμβουλευτική έκθεση για τα κρυπτονομίσματα, στην οποία θα εκφραστεί η επίσημη θέση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αντιπολίτευση έχει μόνο μικρό αριθμό συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.

Ο συνολικός όγκος των κρυπτονομισμάτων που κατέχουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι 7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 17 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα είναι αποθηκευμένα στη Ρωσία).

Το άρθρο της εφημερίδας Kommersant που δημοσιεύτηκε χθες σημειώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες των ρωσικών τραπεζών σε κρυπτονομίσματα και ότι η Κεντρική Τράπεζα έστειλε αίτημα στις ρωσικές τράπεζες στα τέλη του 2021 σχετικά με τη συνεργασία τους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων μεταξύ πολιτών, αποδίδοντας αυτό το βήμα στην «εκτίμηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο όγκος της εξωχρηματιστηριακής αγοράς κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες φτάνει περίπου τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, εκ των οποίων το 50% βρίσκεται στη Ρωσία.

.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV