Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karin Jean-Pierre έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC, στην οποία σχολίασε τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών – Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

Η Karin Jean-Pierre χαρακτήρισε τη συνάντηση των ηγετών των δύο κρατών, που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου, ως «πολύ σημαντική» όπως αναφέρει το defencenet.ru

Η ίδια τόνισε:

«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών».

«Προφανώς, η συνομιλία που θα έχει ο πρόεδρος [των ΗΠΑ] με τον [Ρώσο] πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι πολύ σημαντική. 

Δεν υπάρχει υποκατάστατο του διαλόγου μεταξύ των ηγετών», είπε. Ο Ζαν-Πιερ πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ο Μπάιντεν «ανυπομονεί» για τις επερχόμενες συνομιλίες.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, βιντεοκλήση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, μετέδωσε το RIA Novosti.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν «μια σειρά θεμάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ μίλησε για την πιθανή ατζέντα της επικείμενης συνάντησης.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ηγέτες των χωρών μπορούν να συζητήσουν ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Λιβύη και την εσωτερική ουκρανική κρίση.

«Το ζήτημα της εφαρμογής της ιδέας μας για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πιθανότατα θα τεθεί », αναφέρει το RIA Novosti σύμφωνα με τον Ουσάκοφ.

Ο σύμβουλος του προέδρου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων:

«Η ατζέντα, μου φαίνεται, είναι προφανής. Αυτή θα είναι μια τόσο σημαντική επαφή στη συνέχιση των συνομιλιών της Γενεύης. Όπως είναι φυσικό, θα θιγούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών της Γενεύης. Εάν σε μεγάλα ζητήματα, είναι σαφές ότι η μη ικανοποιητική κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις θα θιγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας».

Επιπλέον, οι αρχηγοί κρατών μπορούν να θίξουν τα προβλήματα της πανδημίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αγορά πετρελαίου.

Ο σύμβουλος του προέδρου πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναφέρεται στην προετοιμασία της συνάντησης «με ολύμπια ψυχραιμία» και δεν πιέζει τους Αμερικανούς εταίρους, ώστε να επιλέξουν ώρα που βολεύει και τις δύο πλευρές.

Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου φέτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ