Μετά την ενεργειακή κρίση έρχεται η επισιτιστική: Για 4ο μήνα αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων

Ενέργεια και τρόφιμα κλονίζουν την παγκόσμια ασφάλεια

H ενεργειακή κρίση που θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους Έλληνες πολίτες για να ζεστάνουν τα «κόκαλά τους» φέρνει μαζί της την επισιτιστική κρίση η οποία είναι ακόμα πιο επώδυνη καθώς έχει άμεση συνάφεια με την βιολογική επιβίωση των ανθρώπινων όντων.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο για να παραμείνουν στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 132,8 για τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός του Οκτωβρίου είχε δοθεί προηγουμένως ως 133,2.

Η μέτρηση του Νοεμβρίου ήταν η υψηλότερη για τον δείκτη από τον Ιούνιο του 2011. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 27,3% τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της οπισθοδρόμησης της συγκομιδής και της ισχυρής ζήτησης.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το επίπεδό του πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Ο FAO ανέφερε ότι οι τιμές του σιταριού υποστηρίχθηκαν από τις ανησυχίες για ακατάλληλες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία θεωρείται η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα του πλανήτη και εάν σταματήσει τις εξαγωγές για διάφορους λόγους (βλέπε αμερικανικές κυρώσεις), τότε οι τιμές των τροφίμων θα ακολουθήσουν την πορεία του φυσικού αερίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω και από τις δύο κρίσεις θα υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχει δοθεί πιστοποίηση στον ρωσικό αγωγό Nord Stream II που είναι απαραίτητος για την επιπλέον τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών παρέμεινε για βούτυρο και γάλα σε σκόνη, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ενόψει της σύσφιξης των αγορών», δήλωσε ο FAO.

Οι παγκόσμιες τιμές ζάχαρης αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση. «Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης», δήλωσε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας πτώση 0,9% τον μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων μειώθηκαν 0,3% στα επίπεδα του Οκτωβρίου, αλλά οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές, ανέφερε ο FAO.

Ο FAO με έδρα τη Ρώμη μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 σε 2,791 δισεκατομμύρια τόνους από 2,793 δισεκατομμύρια που υπολογιζόταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης δημητριακών 

Ωστόσο, η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ, δήλωσε ο FAO.

Με τέτοιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (που αναμένεται να συνεχιστούν) έχει την σημασία του να υπενθυμιστεί ένα εδάφιο της Αποκάλυψης το οποίο δείχνει να έχει ενδιαφέρουσες συμπτώσεις.

«Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγῖδα τὴν τρίτην, ἤκουσα τοῦ τρίτου ζῴου λέγοντος· Ἔρχου. καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ ἵππος μέλας, καὶ ὁ καθήμενος ἐπ' αὐτὸν ἔχων ζυγὸν ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ· καὶ ἤκουσα ὡς φωνὴν ἐν μέσῳ τῶν τεσσάρων ζῴων λέγουσαν· Χοῖνιξ σίτου δηναρίου, καὶ τρεῖς χοίνικες κριθῆς δηναρίου· καὶ τὸ ἔλαιον καὶ τὸν οἶνον μὴ ἀδικήσῃς.»

Εν ολίγοις η έλλειψη τροφίμων δημιουργεί ζήτημα παγκόσμιας ασφάλειας.

Όποιος πεινάει, αρπάζει...

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV