Μεγαλύτερη συνεργασία με την Ρωσία θέλει η νέα γερμανική κυβέρνηση

Τις μελλοντικές σχέσεις της με τα άλλα κράτη σκιαγραφεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας στην προγραμματική συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η οποία περιγράφει την πολιτική της ατζέντα.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η νέα γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα όπως το κλίμα, το περιβάλλον, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πράσινων και Φιλελεύθερων (FDP) επιθυμεί έναν «έναν εποικοδομητικό διάλογο» με τη Ρωσία και σημειώνει ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα είναι «βαθιές και πολυμερείς». 

Η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει από μια κοινή και συνεπή πολιτική εντός της ΕΕ ως προς τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει σαφής αναφορά στον αγωγό Nord Stream 2, αν και επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την περίοδο μετάβασης.

Γερμανία: Τι λέει η νέα κυβέρνηση για την Τουρκία

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων αναφέρει ότι παραμένει σημαντικός γείτονας και εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της.

Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι αναφέρουν ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν δραστικά περιοριστεί στην Τουρκία.

«Για αυτό δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό» σημειώνεται στην προγραμματική συμφωνία τους, όπου τονίζεται ότι θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV