ΗΠΑ και Πακιστάν υπογράφουν συμφωνία «στρατηγικής υφής» με το βλέμμα στο… Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια επίσημη συμφωνία με το Πακιστάν για τη χρήση του εναέριου χώρου του ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή στρατιωτικών και μυστικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας απόρρητης ενημέρωσης με μέλη του Κογκρέσου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.

Το Πακιστάν εξέφρασε την επιθυμία να υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (MOU) σε αντάλλαγμα για βοήθεια στις δικές του «αντιτρομοκρατικές» προσπάθειες και βοήθεια στη διαχείριση της σχέσης με την Ινδία, είπε μια από τις πηγές. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και οι όροι της συμφωνίας, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Η ενημέρωση έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά του ISIS και άλλων αντί αμερικανικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν τώρα που δεν υπάρχει πλέον παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες μετά την άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα και την ανακατάληψη της από τους Ταλιμπάν.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον εναέριο χώρο του Πακιστάν ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών συλλογής πληροφοριών, αλλά δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για να διασφαλιστεί η συνεχής πρόσβαση σε ένα κρίσιμο κομμάτι του εναέριου χώρου που είναι απαραίτητο για να φτάσουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο εναέριος διάδρομος μέσω του Πακιστάν στο Αφγανιστάν μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντικός εάν και όταν οι ΗΠΑ ξαναρχίσουν τις πτήσεις προς την Καμπούλ για να φυγαδεύσουν Αμερικανούς πολίτες και άλλους που παραμένουν στη χώρα.

Η τρίτη πηγή είπε ότι μια συμφωνία συζητήθηκε όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Πακιστάν, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι θέλει το Πακιστάν ή πόσα θα ήταν διατεθειμένες να δώσουν οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα.

Χωρίς επίσημη συμφωνία επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να αρνηθεί το Πακιστάν την διέλευση σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθ’ οδόν προς το Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει τις κλειστές ενημερώσεις λόγω διαβαθμίσεων ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV