Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία υπέγραψαν για την δημιουργία του Διαδρόμου 8

Υπογράφηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων για την προώθηση του Διαδρόμου 8, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης,

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου είπε ότι η κατασκευή αυτής της υποδομής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των  Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει ο Εχέδωρος.

«Τώρα με όλα τα έργα που έχουμε ξεκινήσει στον τομέα των σιδηροδρόμων και των οδών, αλλά αναμφίβολα το νέο λιμάνι του Δυρραχίου είμαστε σίγουροι ότι αυτό το σπουδαίο έργο, αυτό το έργο που περιλαμβάνει και τις τρεις χώρες θα έχει επιτυχία στο μέλλον. 

Συζητήσαμε με τους συναδέλφους για τα μελλοντικά βήματα και συμφωνήσαμε ότι μια κοινή ατζέντα για την προώθηση του Διαδρόμου 8 ως ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τις χώρες της περιοχής είναι απαραίτητη για τις ατζέντες των τριών υπουργείων υποδομής στο μέλλον », δήλωσε η Αλβανίδα υπουργός.

Θα ασκηθεί πίεση στην ΕΕ

Για την ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου, που θα επιφέρει περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή, η υπουργός είπε ότι και τα τρία μέρη θα ασκήσουν πίεση για να λάβουν κεφάλαια από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το λιμάνι του Δυρραχίου με τις βουλγαρικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.

Προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το έργο, η Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άλλη συνάντηση στα Σκόπια και στη συνέχεια στα Τίρανα.

 Ο «Διάδρομος 8» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ανταλλαγή αγαθών, ανθρώπων, πετρελαίου και ενεργειακού εφοδιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, των βαλκανικών χωρών.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου είπε ότι η κατασκευή αυτής της υποδομής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV