Πρώτη σε εξαγωγές UAV η Κίνα παγκοσμίως – Ποιες χώρες αποτελούν τους πελάτες της

Έρευνα του ινστιτούτου SIPRI καταδεικνύει πως η πρόοδος της Κίνας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, την έχει μετατρέψει σε κορυφαίο εξαγωγέα στρατιωτικών UAV.

Η έρευνα του SIPRI δείχνει ότι την περίοδο 2014 - 2018, η Κίνα εξήγαγε περίπου 153 UAV σε 13 χώρες, γεγονός που την καθιστά ως τον μεγαλύτερο  εξαγωγέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι χώρες που αποτελούν πελάτες της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα των UAV βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι από το 2014 έως το 2018 η Κίνα κατόρθωσε να επεκτείνει την πελατειακή της βάση και  για μεγαλύτερης αξίας όπλα σε 53 χώρες, συγκεντρώνοντας 12 νέους πελάτες σε σύγκριση με τις 41 χώρες που πουλούσε στο παρελθόν από το 2009 μέχρι το 2013.

Σε μια λίστα με τους 25 μεγαλύτερους εξαγωγείς μεγάλων όπλων από το 2014 έως το 2018, η Κίνα κατέλαβε την πέμπτη θέση, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έκθεση ανέφερε επίσης, ότι το Πακιστάν ήταν ο κορυφαίος αγοραστής όπλων του Πεκίνου, αγοράζοντας το 37% των κινεζικών εξαγωγών όπλων. Το Μπαγκλαντές και η Αλγερία αγόρασαν 16% και 11% των όπλων της, αντίστοιχα.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 75% του συνολικού όγκου εξαγωγών όπλων, μεταξύ του 2014 και του 2018, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 36% αυτού του μεριδίου των πωλήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV