Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε η Μόσχα στις διαρροές των τελευταίων ημερών από την Τουρκία περί δήθεν συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για μια υποτιθέμενη αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και των Κατεχομένων στην Κύπρο,

Την απάντηση την έδωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι προ ημερών τα τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι θα υπάρξει αναγνώριση του Ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου από τη Ρωσία με σκοπό την αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας από την Τουρκία ως ρωσικού εδάφους.

Μάλιστα ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Σότσι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Β.Πούτιν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

 Τουλάχιστον έτσι έγραψε στην Arab News ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Yasar Yakis.

H Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια συμφωνία «Καζάν-Καζάν» με την Μόσχα με βαρύ αντίτιμο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη συνάντηση στο Σότσι, “ο Ερντογάν έδειξε ότι κατάλαβε τη σημασία της Κριμαίας για τη Ρωσία και ο Πούτιν  τη σημασία που έχει για την Τουρκία η λύση του Κυπριακού.

Όλα αυτά αποδεικνύεται πως ήταν τουρκικές ιδέες και τίποτε άλλο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ. Ζαχάροβα επαναβεβαίωσε επίσης την «αμετάβλητη» θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό:

«Τασσόμαστε με συνέπεια υπέρ μιας λύσης εντός του διεθνούς δικαίου, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση, κυριαρχία, υπηκοότητα και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο γγ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, για την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών».

Μάλιστα τάχθηκε κατά των προσπαθειών αναγνώρισης των Κατεχομένων, λέγοντας: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα, που στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Κύπρο και καλούμε να αποφευχθούν βήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί, που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης στη νήσο».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι είναι απαράδεκτη κάθε υπόνοια περί «παζαριών» και υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι αναπόσπαστο τμήμα και ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι αντικείμενο παζαριού. Ισοδυναμεί με προβοκάτσια το ότι κάποια δημοσιεύματα διανοούνται για εμάς κάτι τέτοιο».

Μάλιστα χαρακτήρισε όχι μόνο «λανθασμένους», αλλά και «επικίνδυνους» τους παραλληλισμούς «μεταξύ της ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης “ΤΔΒΚ”», διότι «παρόμοιες φαντασιώσεις αποπροσανατολίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και γεννούν αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ άλλων και ως προς το θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».

Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων και ανταποκριτών ξένου Τύπου, η Μ. Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι στις 21 Οκτωβρίου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τη Μόσχα και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο θα υπογράψουν και σειρά συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ