Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα στις 10:00 την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας με την οποία το ΠΝ θα αποκτήσει την καλύτερη επιχειρησιακά επιλογή για να καταστεί μεσογειακή δύναμη και όχι απλά επιτηρητής παράκτιων περιοχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που ρωτήθηκε σχετικά χθες δεν απάντησε ευθέως, εντούτοις με τη φράση «ας κάνουμε λίγη υπομονή» δεν διέψευσε, επί της ουσίας, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τους ηγέτες των δύο χωρών, ενώ στο Παρίσι βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες και να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια: 

Συνεργασία στο στρατηγικό επίπεδο,

Συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο.

Συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της όπως αναφέρει το pronews.gr

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προβλέπει την απόκτηση τριών νέων φρεγατών Belharra και κορβετών Gowind για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση των φρεγατών αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας έρχεται μετά την συμφωνία AUKUS (Αυστραλίας -Μεγάλης Βρετανίας -ΗΠΑ) για τα πυρηνικά υποβρύχια, που προκάλεσε δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, καθώς ακυρώθηκε η συμφωνία αγοράς υποβρυχίων που είχε συνάψει με την Αυστραλία.

Oι Αμερικανοί υποτιμώντας τους Γάλλους θεώρησαν πως θα το «ξεπεράσουν» και θα «κλειστούν» στον εαυτό τους.

Όμως έστω και αργά κατάλαβαν πως οι Γάλλοι είναι διαθέσιμοι να τους κάνουν μεγάλο γεωπολιτικό κακό και επέλεξαν να αποσύρουν την πρότασή τους και προπαντώς τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να επιλεχθεί η ακατάλληλη για την Ελλάδα MMSC.

Eκτίμησή μας είναι πως οι Γάλλοι δεν θα «ξεχάσουν» ούτε τώρα αλλά προς το παρόν θα ηρεμήσουν και θα προωθήσουν τα σχέδιά τους με λιγότερο εμφανείς τρόπους.

Το defencenet.gr ήταν το πρώτο μέσο στην Ελλάδα που είχε αναφερθεί στην οικιοθελή απόσυρση των Αμερικανών από το πρόγραμμα της ελληνικής φρεγάτας μήπως και κατευναστούν οι Γάλλοι.

Οι πέντε κύριες προβλέψεις της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Oι συζητήσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με τους ομολόγους τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Φλοράνς Παρλί, αντίστοιχα, καταλήγουν σε αμυντική συμφωνία με τις εξής κύριες προβλέψεις (πέρα από τα τρία κεφάλαια που προαναφέρθηκαν):

Το κείμενο, σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή (μέχρι χθες το βράδυ), θα λάβει τη μορφή «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και όχι απλής διακρατικής συμφωνίας.

Η γαλλική πλευρά είναι σύμφωνη γιʼ αυτόν τον αναβαθμισμένο χαρακτηρισμό, αλλά υπό τις προϋποθέσεις, α) της σύνδεσης της νέας συμφωνίας με την ταχεία υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων (φρεγάτες κ.α.) και β) της σαφούς διμερούς συνεργασίας για τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις γαλλικές επιθυμίες, το νέο κείμενο θα ενσωματώνει, επί της ουσίας, όλες τις ρυθμίσεις της σχετικής κοινής διακήρυξης Καραμανλή – Σαρκοζί του Ιουνίου 2008, που αποτελεί θεμέλιο της συμφωνίας του 2021.

Υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διατύπωση θα υπερβαίνει τις γενικές διατυπώσεις του σχετικού άρθρου 42(7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα αντιστρατεύεται, πάντως, το ανάλογο άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ (συνδρομή σε μέλος που δέχεται επίθεση) ούτε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (συλλογική άμυνα σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και μέχρι το χρόνο λήψης μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας).

Η αμυντική αυτή συνδρομή σημαίνει τα πάντα, από παροχή αμυντικού υλικού και ανταλλακτικών μέχρι και πραγματική στρατιωτική βοήθεια με αποστολή δυνάμεων όπως επίσης και με παροχή πληροφοριών σε τακτικό και στρατηγικό πεδίο.

Οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις επί ζητημάτων πολιτικών, στρατιωτικών και αμυντικής βιομηχανίας. Ανάλογα με την τελική μορφή της συμφωνίας, θα διευκρινιστεί αν τα προαναφερθέντα ζητήματα θα είναι μόνον τα διμερή ή θα περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μεσόγειο.

Στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο συζητήσεων αρμόδιων επιτροπών, θα επιδιωχθούν συνέργειες στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, με δυνατότητα κατασκευής ή συναρμολόγησης συστημάτων στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ