Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Mark Gyetvay, που είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek και θεωρείται φίλος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αν και έχει την ρωσική υπηκοότητα είναι γεννημένος Αμερικανός.

Ο συλληφθείς κατηγορείται για μυστικούς υπεράκτιους λογαριασμούς 93 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Φορτ Μάγιερς της πολιτείας Φλόριντα ενέκρινε προχθές, Τετάρτη, ένα κατηγορητήριο, κατηγορώντας τον Mark Gyetvay, έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην αναφερόμενη πολιτεία, για κατάχρηση οικονομικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος έχει δύο διαβατήρια, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2005 μέχρι το 2016, ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε μία συνωμοσία εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών υποκρύπτοντας το γεγονός οτι ήταν ο ιδιοκτήτης και ήλεγχε σημαντικά υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν δήλωσε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσε φόρους γι’ αυτά.

Ο Mark Gyetvay που συμμετείχε στη διοίκηση της Novatek και ήταν οικονομικός διευθυντής της από το 2003 ως το 2014, δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις.

Η Novatek αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ξεκινώντας το 2005, ο Τζετφέι φέρεται να άνοιξε τους δύο πρώτους διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία για τη διατήρηση των περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία σε μία χρονική στιγμή είχαν συνολική οικονομική αξία άνω των 93 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Novatek τον Ιούλιο του 2010. Ο Τζετφέι είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί χθες, Πέμπτη, ενώπιον του Αμερικανού δικαστή Ντάγκλας Φρέιζερ στη Φλόριντα, ενώ στην περίπτωση που καταδικαστεί βρίσκεται αντιμέτωπος με μακρόχρονη ποινή φυλάκισης.

Στην Ρωσία θεωρούν την υπόθεση ως προσπάθεια των Αμερικανών να χτυπήσουν την Νovatec και το στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν.

Η Novatek ανήκει στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους Leonid Mikhelson, που είναι και ο κύριος μέτοχος και Gennady Timchenko, πολλά χρόνια φίλος του Vladimir Putin.

Με τον Gyetvay ως αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο από το 2010, η ετιαρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το μεγαλύτερό της  project, το Yamal LNG στην ρωσική Αρκτική το 2017, συγκεντρώνοντας μεγάλες επενδύσεις από Γαλλία και Κίνα.

Η εταιρεία έχει και ένα δεύτερο πεδίο LNG στην Αρκτική που είναι υπό κατασκευή ενώ στα σκαριά υπάρχει και τρίτο.

Στο Yamal LNG έχουν επενδύσει η γαλλική Total Energies όπως και η κινεζική China National Petroleum Corporation και η κινεζική China’s Silk Road Fund έχοντας μερίδιο όλοι μαζί που αγγίζει το 50%.

Το Arctic LNG 2 υποστηρίζεται από Γάλλους, Κινέζους και Ιάπωνες επενδυτές. Ο Gyetvay θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλής διευθύνοντες στην Ρωσία με πολλές δημοσιεύσεις.

Η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως αλλά κύκλοι του Κρεμλίνου βλέπουν αμερικανικό κυβερνητικό δάκτυλο από πίσω  που επιχειρεί να χτυπήσει τον ρωσικό κολοσσό αλλά και να αποθαρύνει να αναπτυχθούν ισχυροί οικονομικοί δεσμοί των Ρώσων με Κινέζους και Γάλλους (κυρίως αυτούς).

Δεν άρεσει καθόλου στην Ουάσινγκτον και η πρόσφατη ένταξη των Ιαπώνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ