O πόλεμος Κίνας και ΗΠΑ έχει πολλές μορφές και μία από αυτές είναι οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών, της Huawei όπου κρατούν επί της ουσίας την κόρη του ιδρυτή της εταιρείας υπό καθεστώς αιχμαλωσίας στις “μικρές ΗΠΑ”, δηλαδή στον Καναδά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει συνομιλίες με την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, την Μενγκ Ουάνγκζου, όπου αν καταλήξουν στη σύναψη συμφωνίας θα οδηγήσουν και στην επιστροφή της στην πατρίδα της, έγραψε χθες η εφημερίδα Globe & Mail, επικαλούμενη καναδικές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται από την Κινέζα επιχειρηματία να “ομολογήσει” ότι διέπραξε απάτη.

Φυσικά οι Αμερικανοί έχουν λόγους που το ζητούν αυτό καθώς έτσι θα πετύχουν να θέσουν στο “κάδρο” την ίδια την εταιρεία η οποία έχει εκτοπίσει τις αμερικανικές εταιρείες από την παγκόσμια αγορά και χρησιμεύει ως ο τεχνολογικός “Δούρειος Ίππος” της Κίνας.

Επιχειρούν μάλιστα να εμπλέξουν την εταιρεία ως πηγή χρηματοδότησης ή καλύτερα ως μέσο μεταφοράς οικονομικών πόρων προς το Ιράν.

Η Μενγκ Ουάνγκζου συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω εντάλματος σε βάρος της που είχε εκδοθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία την κατηγορεί για απάτη, πιο συγκεκριμένα ότι αποπειράθηκε να παραπλανήσει την τράπεζα HSBC σχετικά με τις συναλλαγές της Χουάγουεϊ με το Ιράν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να ανακαλέσει το αίτημα έκδοσής της και να τερματίσει την ποινική διαδικασία σε βάρος της Μενγκ εάν ομολογήσει την ενοχή της και δεχθεί να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο.

Οι συνομιλίες διεξάγονται εδώ και εβδομάδες, αλλά το ζήτημα δεν είναι απλό καθώς αφορά και την ίδια την κινεζική εξωτερική πολιτική.

Ούτε η Χουάγουεϊ, ούτε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικοινώνησε μαζί τους για να τους ζητήσει σχόλιο για το δημοσίευμα.

Η κυρία Μενγκ, η οποία επιμένει να δηλώνει αθώα και δίνει μάχη εναντίον της έκδοσής της, διαμένει σε πολυτελές ακίνητο που της ανήκει στο Βανκούβερ, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι. Φρουρείται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με δικά της έξοδα, δυνάμει της απόφασης για την αποφυλάκισή της υπό όρους.

Η ακροαματική διαδικασία όσον αφορά την ενδεχόμενη έκδοσή της ολοκληρώθηκε τη 18η Αυγούστου και η ημερομηνία της απόφασης θα οριστεί την 21η Οκτωβρίου.

Μετά τη σύλληψη της κυρίας Μενγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν δύο Καναδούς· ο ένας, ο Μάικλ Σπέιβορ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία», απόφαση που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως αντίποινα.

Στο δημοσίευμα της Globe & Mail αναφέρεται ακόμη ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου οι αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους τους Καναδούς, χωρίς την επίκληση κάποιας πηγής. Ωστόσο, στο κείμενο τονίζεται πως στις συνομιλίες της Χουάγουεϊ με τις ΗΠΑ δεν συμμετέχουν οι αρχές του Καναδά.

Αυτό από μόνο του δείχνει πως πρόκειται για αμερικανικό ζήτημα.

Η πολιτική Μπάιντεν δείχνει όμως και κάτι άλλο: Δεν ήταν προσωπική απόφαση του Ν.Τραμπ ο εμπορικός πόλεμος κατά της Κϊνας.

Η αμερικανική ελίτ το αποφάσισε καθότι άρχισε να φοβάται την μεγένθυση της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ