Το τελευταίο προπύργιο των δυτικόφιλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, η κοιλάδα του Παντσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

Τοπικές μη επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν είχαν την βοήθεια της πακιστανικής Αεροπορίας τόσο με βομβαρδισμό θέσεων των μαχητών του Παντσίρ όσο και την παροχή από αέρος, κρίσιμων πληροφοριών.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα πως πήραν τον «πλήρη» έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ.

«Με τη νίκη αυτή η χώρα μας βγαίνει τελείως πλέον από τον μαρασμό του πολέμου», ανέφερε ο βασικός εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υποστήριξε στο λογαριασμό του στο Twitter πως εξακολουθεί να κρατάει «στρατηγικές θέσεις» στην κοιλάδα. «Η μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή πάντως δεν δείχνει πολύ πειστική καθώς νωρίτερα, το Μέτωπο είχε αναφέρει πως κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κάτι που έδειχνε πως βρισκόνταν σε δυσχερή θέση.

Φωτογραφίες οι οποίες μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μαχητές των Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος του κυβερνήτη του Παντσίρ.

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν είναι φίλα προσκείμενοι προς την Τουρκία όπως είναι και το Πακιστάν, συνεπώς η όποια ανάμειξη των Πακιστανών δεν προκαλεί καμία εντύπωση στα πλαίσια της συνεργασίας τους με την Άγκυρα και την δημιουργία μουσουλμανικού άξονα από το Πακιστάν μέχρι την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει σκοπό να “μοσχοπουλήσει” των άξονα αυτόν στην Κίνα για την εδραίωση του δρόμου του Μεταξιού και στην Ρωσία για την προστασία του “μαλακού” υπογάστριού της.

Οι δε Αμερικανοί έχουν την αίσθηση πως έχουν συνάψει υπόγειες συμφωνίες με τους Ταλιμπάν για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Ρώσους. 

Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως Ανατολή και Δύση δεν είναι απλά σημάδια της πυξίδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ