Μια «ωρολογιακή» βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας αφήνουν οι ΗΠΑ πίσω τους στο Αφγανιστάν και ίσως όχι τυχαία, για να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην Ρωσία. Άλλωστε κάποτε στο όχι τόσο μακρινό 1985 ΗΠΑ και Ταλιμπάν ήταν σύμμαχοι…

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν σε όλο το Αφγανιστάν και οι γειτονικές χώρες ανησυχούν για την επέκταση της «επανάστασης» των Ταλιμπαν. Ποιες είναι αυτές;

Τατζικιστάν-Ουζμπεκιστάν από την μία πλευρά και Ιράν και  Πακιστάν από την άλλη.

Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των ανταρτικών μουσουλμανικών κινημάτων στην περιοχή που «ελέγχει» δηλαδή σε Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν καθώς και ι δύο είναι μέλη του CSTO του οργανισμού δηλαδή της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Το Τατζικιστάν κάλεσε εσπευσμένα 20.000 εφέδρους μετά από διαβουλεύσεις με την Μόσχα.

Οι έφεδροι θα αναπτυχθούν στην συνοριογραμμή Αφγανιστάν-Τατζκιστάν μήκους 1.357 χλμ.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας έδωσε διαταγή να επιστρατευθούν οι χιλιάδες έφεδροι λόγω της εύφλεκτης κατάστασης στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε στον ομόλογο του «την ετοιμότητα της Μόσχας για παροχή βοήθειας είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας CSTO».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εμπλακεί στρατιωτικά κατά των Ταλιμπαν, εάν αυτοί επιχειρήσουν να αποσταθεροποιούσουν το Τατζικιστάν και για να ξαναδούμε έτσι το «έργο» της επέμβασης της τότε ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν το 1980!

Την προηγούμενη εβδομάδα, δεκάδες οπλισμένοι άντρες και κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο Τατζικιστάν. Πολλοί κατάφεραν και το έπραξαν βρίσκοντας εκεί καταφύγιο. Αργότερα βέβαια θα έρθουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.

Έτσι, λόγω της κρίσιμης κατάστασης το Τατζικιστάν πραγματοποίησε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας όπου ο πρόεδρος  Emomali Rahmon διέταξε την κινητοποίηση των 20.000 εφέδρων και την λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Το επίπεδο ετοιμότητας έχει αυξηθεί λόγω κινδύνου τρομοκρατικών και άλλων εξτρεμιστικών επιθέσεων από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε ο Στρατός του Τατζκικιστάν, τα 3/4 της συνοριογραμμής με το Αφγανιστάν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ήδη το Τατζικιστάν έχει δεχθεί 1.000 άντρες των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων που υποχώρησαν από τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ