Β.Πούτιν: «Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας & υποδομών του ΝΑΤΟ»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για την αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, αλλά και για το γεγονός ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία αρνείται τις προτάσεις για αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Ασφαλώς ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και υποδομών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όπως επίσης και για το γεγονός ότι η Συμμαχία αρνείται να εξετάσει, εποικοδομητικά, τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και μείωση του κινδύνου για απρόοπτα περιστατικά. Ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η επιθυμία για ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με εμάς» σημείωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια του Συνεδρίου της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε, εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι η πολιτική θέληση και προθυμία για συμβιβασμούς, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της στρατηγικής σταθερότητας.

«Η Ρωσία έχει παρουσιάσει προτάσεις για την ανάπτυξης μιας νέας φόρμουλας ασφάλειας (...). Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολιτική θέληση και προθυμία για συμβιβασμούς μπορούν να δώσουν θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ρωσία ποτέ δεν ξεχνά την ευθύνη που έχει για την ασφάλεια και ευημερία των γειτονικών χωρών» υπογράμμισε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της «να συμβάλει περαιτέρω στην αποκλιμάκωση περιφερειακών συρράξεων και στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ήπειρό μας».

«Ποτέ δεν επιβάλλουμε την επιθυμία μας σε άλλες χώρες» ανέφερε ακόμη ο Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων σε ίση βάση, χρησιμοποιώντας πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους και να επεκτείνουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία με όλες τις χώρες» τόνισε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε, την προηγούμενης εβδομάδα, την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο και συζήτησαν για τη στρατηγική ασφάλεια, μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι οι δυο τους συζήτησαν για τα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV