Ζοφερό σκηνικό στην Ουκρανία - ΗΠΑ: «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την Ρωσία»

Ζοφερό το σκηνικό στις σχέσεις των υπερδυνάμεων, εξαιτίας της διαρκούς κρίσης στην Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τν Ρωσία, ότι εάν συνεχίσει τις «επιθετικές» της ενέργειες στην Ουκρανία τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν: «Αυτή την περίοδο  πρέπει να σας πω πως έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνάμεις στα σύνορα, ακόμη και από το 2014 όταν εισέβαλλε στην Κριμαία. Για αυτό το λόγο είμαστε σε τόσο στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας στην περιοχή», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να τονίσει:

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά αν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια τακτική στην περιοχή τότε θα υπάρξουν συνέπειες».

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως  «πολύ επικίνδυνη για την Ρωσία», μη αφήνοντας περιθώρια για κάποια αναδίπλωση της Μόσχας στο ουκρανικό.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε μεν πως κανείς δεν σχεδιάζει πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα τηρήσει παθητική τάση όσον αφορά στα δικαιώματα των ρωσοφώνων  που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στο στόχαστρο και η Κίνα

Την ίδια σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και κατά της Κίνας, λέγοντας πως  οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή του status-quo στην Ταιβάν μέσω βίας θα είναι ένα μεγάλο λάθος.

«Μπορώ να σας πως με σιγουριά πως όποιος επιχειρήσει να αλλάξει το υπάρχον status quo (σ.σ. στην Ταιβάν) θα είναι ένα σοβαρό λάθος», σημείωσε.

«Έχουμε μια δέσμευση απέναντι στην Ταιβάν, στο πλαίσιο του νόμου για τις σχέσεις με την Ταιβάν. Μια διμερής συμφωνία η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, για να κάνουμε σίγουρο ότι η χώρα αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί, όπως και για να κάνουμε σίγουρο ότι θα διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο δυτικό Ειρηνικό», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

Google news logo Ακολουθήστε μας στο Google News Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV