Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στην βόρεια Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μπορεί να έχει αποτέλεσμα την πλήρη αποκοπή των βαλτικών χωρών, την καθυστέρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να έρθουν σε βοήθειά τους και επιτρέποντας στην Ρωσία να δημιουργήσει ένα σημαντικό προγεφύρωμα στην περιοχή.

 Αυτό αναφέρει έκθεση σουηδικού ιδρύματος αμυντικών μελετών FOI (Sweden’s Defense Research Agency) η οποία συντάχθηκε μετά από σενάρια προσομοίωσης μιας σύγκρουσης όπου η Ρωσία θα εισβάλλει στην Λιθουανία μέσω της Λευκορωσίας.

Στο υποθετικό σενάριο του FOI αναφέρεται ότι αυτό θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ να απαντήσει σε ένα πόλεμο που δεν έχει υπάρξει όμοιός του στην Ευρώπη από το τέλος του Β΄ΠΠ.

Στην έκθεση παράλληλα η χρήση πυρηνικών όπλων έχει αποκλειστεί.

«Στην προσομοίωση ο συσχετισμός δυνάμεων δίνει στην Ρωσία πιθανότητες επιτυχίας, εάν η σύγκρουση είναι σύντομη και το αποτέλεσμά της διασφαλιστεί αμέσως», αναφέρει η έκθεση του FOI.

«Μια σύγκρουση με μια αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση θα επέτρεπε στη Ρωσία να πετύχει τους αντικειμενικούς της σκοπούς στην Βαλτική και ερχόμενη σε επαφή με τις δυνάμεις της στο Καλίνινγκραντ πριν οι  ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προχωρήσουν σε μαζικά αεροπορικά κτυπήματα», αναφέρεται ακόμη.

Ακόμη το σουηδικό ινστιτούτο αναφέρει ότι η μόνη ελπίδα του ΝΑΤΟ να συγκρατήσει τη ρωσική προέλαση είναι να πετύχει πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το πεδίο της μάχης.  Ο λόγος είναι απλός: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος είναι αδύναμες απέναντι στις ρωσικές και προκειμένου να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση θα απαιτηθεί εντατική χρήση της Αεροπορίας.

Εάν όμως η Ρωσία τις πρώτες τέσσερις ημέρες (όσο δηλαδή διαρκεί και το σενάριο) καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες απαγόρευσης για τα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά τότε θα μπορέσει να πετύχει μια σημαντική νίκη στην περιοχή, καθώς χωρίς εγγύς υποστήριξη οι επίγειες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα ανατραπούν γρήγορα από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ