Ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο Ισραήλ για λογαριασμό των ΗΠΑ, μετέφερε φορτηγά που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη δοκιμών των συστοιχιών του  αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος ισραηλινής προέλευσης  Iron Dome, πριν από την παράδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ουκρανικό αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των φορτηγών λόγω της ικανότητάς του να πληροί τις απαιτήσεις φορτίου και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αγοράσει δύο συστοιχίες Iron Dome ,για να καλύψει ένα κενό απειλής  προερχόμενης από εχθρικούς πυραύλους cruise, ενώ συνεχίζει να διαμορφώνει τη μελλοντική του ικανότητα αναχαίτισης όχι μόνο των πυραύλων cruise, αλλά και των απειλών των  προερχόμενων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και   πυραύλων-βλημάτων του πυροβολικού.

Το Κογκρέσο ανέθεσε στον Στρατό να αγοράσει δύο συστοιχίες Iron Dome  το αργότερο έως το τέλος του 2020.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η πρόθεση των ΗΠΑ είναι το Iron Dome  να χρησιμοποιηθεί μαζί με τα  ήδη υπάρχοντα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως λόγου χάρη το Patriot, προκειμένου να καλύψει όλο το φάσμα αντιαεροπορικών απειλών ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Η ευρεία χρήση drones που παρατηρείται από πολλές χώρες τα τελευταία έτη στο πεδίο της μάχης, καθώς και η μεγάλη αποτελεσματικότητα του Iron Dome εναντίον τους, ήταν εκείνη που ώθησε τις ΗΠΑ να προβούν στην αγορά του.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι με δεδομένο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ευρέως τα drone της σε Συρία και Λιβύη, εντάσσοντας τα στο “νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων” το οποίο αναλύσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί και αυτή στην δοκιμή και αγορά ενός αξιόπιστου αντιαεροπορικού συστήματος αντιμετώπισής τους. ‘Αλλωστε  για τη χώρα μας οι Patriot αποτελούν το βασικό αντιαεροπορικό όπλο.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ