Βηρυτός: Δορυφορικές εικόνες από το σημείο 0 της έκρηξης

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Η δορυφορική εικόνα  από το σημείο  0  της έκρηξης στη Βηρυτό ,του Fox news μιλάει από μόνη της. Οι νέες εικόνες από το ISI Imagesat International δείχνουν τεράστιες ζημιές στη βιομηχανική προκυμαία της πόλης μετά τις εκρήξεις που ξέσπασαν δίπλα στο λιμάνι της Βηρυτού. Η έκρηξη άλλαξε την ακτογραμμή στο λιμάνι, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Από την τεράστια έκρηξη μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 4.000 περίπου, ενώ ισοπεδώθηκαν αρκετές αποθήκες και κτίρια στη γύρω περιοχή.

Τα νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές και τα παράθυρα κτιρίων έσπασαν και εκτοξεύτηκαν, προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Υπολογίζεται ότι οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε  3 δισεκατομμύρια $.

Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί,με ορατό πλέον τον άμεσο  κίνδυνο  έλλειψης ανεφοδιασμού της χώρας από εισαγόμενα προϊόντα.  

Σημειωτέον ότι από το εν λόγω λιμάνι διακινείται το 70% των προϊόντων που εισάγει η χώρα. Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα και σε υποδομές το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος η οποία  ήταν ήδη προβληματική πριν την έκρηξη.

Ο Boaz Hayoun, ιδιοκτήτης του ομίλου Tamar, μιας ισραηλινής εταιρείας που συνεργάζεται στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας και πιστοποίησης που αφορούν εκρηκτικά, είπε στο Associated Press ότι πριν από τη μεγάλη έκρηξη, στο κέντρο της φωτιάς, "μπορείτε να δείτε σπινθήρες, μπορείτε να ακούσετε ήχους σαν ποπ κορν και να ακούσετε σφυρίχτρες. Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά πυροτεχνημάτων, μετασχηματισμού από μια αργή καύση σε μια τεράστια έκρηξη."

Η έκρηξη, με βάση τον κρατήρα και τα γυάλινα παράθυρα που εκρήγνυται σε απόσταση, εξερράγη με τη δύναμη που ισοδυναμεί με έκρηξη τουλάχιστον 2,2 κιλοτών TNT, δήλωσε ο Sim Tack, αναλυτής και ειδικός όπλων του αμερικανικού thihk tank, Stratfor με έδρα το Τέξας.

Η έκρηξη της Τρίτης ήταν η πιο ισχυρή που έγινε ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη που εξακολουθεί να έχει πληγεί από εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες και είχε πληγεί από μια οικονομική κρίση που βασίστηκε σε χρόνια διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Τέλος η έκρηξη της Τρίτης κατέστρεψε επίσης ένα πλοίο της ναυτικής ομάδας της UNIFIL που αγκυροβόλησε στο λιμάνι. Μερικοί ναυτικοί της UNIFIL τραυματίστηκαν επίσης, μερικοί από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με δήλωση της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV