Νιτρικό αμμώνιο: Η χημική ένωση που μετέτρεψε σε Χιροσίμα την Βηρυτό

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο Λίβανος μετά τις σφοδρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην Βηρυτό και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, να τραυματιστούν δεκάδες, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για αγνοούμενους. 

Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, που είχαν «εγκαταλειφθεί» σε μία αποθήκη της Βηρυτού. Ο ίδιος έκρινε πως πρόκειται για κάτι «απαράδεκτο» και διαμήνυσε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο

Το νιτρικό αμμώνιο είναι στην ουσία μία χημική ένωση, ένα λευκό κρυσταλλικό στερεό που είναι ευδιάλυτο στο νερό.

Χρησιμοποιείται στη γεωργία καθώς λειτουργεί ως χημικό λίπασμα, ενώ επιλέγεται και για την κατασκευή εκρηκτικών μιγμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ορυχεία ή λατομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί το κύριο συστατικό του ANFO, ενός βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιλέγεται από τους γεωργούς καθώς δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, συγκριτικά με άλλα λιπάσματα, ωστόσο είναι πολύ εύφλεκτο και μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα, όπως – τραγικά – αποδείχθηκε και στη Βηρυτό.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV