Τεράστια έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας σπέρνει τον όλεθρο στην Βηρυτό

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της τρομακτικής έκρηξης 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένο στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 78 έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.  

Ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που κατεδάφισε σε δέκατα δευτερολέπτου μια ολόκληρη περιοχή, εν είδει πυρηνικού όπλου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βυρητό, είχε ισχύ 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική.

Μερικές ισχυρές εκρήξεις δείχνουν να προηγούνται την κύριας έκρηξης, δεξιά ενός πολυόροφου κτιρίου στο λιμάνι. Και όταν η έκρηξη μεταφέρεται εκεί, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με αυτής πυρηνικού όπλου, με το ωστικό κύμα να καταγράφεται από μια κάμερα χιλιόμετρα μακριά, να «καταπίνει» μια ολόκληρη περιοχή. Κτίρια και ανθρώπους.

Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι η αποθήκη περιείχε 50 τόνους διαφόρων εκρηκτικών υλών που είχαν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κύρια έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Κύπρο!

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από 50 τόνους νιτρικής αμμωνίας από κατασχεθείσες βόμβες! «Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου - Τεράστιο το κύμα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο

Να σημειώσουμε ότι η νιτρική αμμωνία είναι το βασικό όπλο των τρομοκρατών στα αμάξια βόμβες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασσάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ το δραματικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης και λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ο Nizar Najarian, γενικός γραμματέας του κόμματος Kataeb, του οποίου η έδρα βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Mohammed Fahmi είπε ότι το υλικό είχε κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν από ένα χρόνο και δεν είχε ακόμη απομακρυνθεί από την εν λόγω αποθήκη.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για  μια τεράστια έκρηξη, φωτιά και σύννεφο καπνού στο λιμάνι στα ανατολικά της πόλης.Τα παράθυρα έσπασαν σε μεγάλη απόσταση μέσα στην πόλη από την έκρηξη.Οι δρόμοι του κέντρου της  Beirut είναι γεμάτοι ασθενοφόρα και  όσο πλησιάζει κανείς στο σημείο της έκρηξης η καταστροφή εμφανίζεται ολοκληρωτική.

Το Forum de Beyrouth, ένας δημοφιλής εκθεσιακός χώρος, έχει καταστραφεί τελείως. Καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στις κοντινές περιοχές Mar Mikhael και Gemmayzeh είναι γεμάτα συντρίμμια. Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι παντού.

Η Νουρ, μια νεαρή γυναίκα στην πολυσύχναστη συνοικία Χαμάρα της δυτικής Βηρυτού, είπε στο Middle East Eye ότι η πόλη ήταν "όλα γυαλιά"."Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που νόμιζα ότι συνέβαινε στην περιοχή που ήμουν. Περίμενα 15 λεπτά μέχρι να τρέξω στο αυτοκίνητό μου και να οδηγήσω στο σπίτι. Είδα ένα τεράστιο ροζ σύννεφο πάνω από τη Βηρυτό στο δρόμο μου", είπε."Οι άνθρωποι γύρω μου ήταν υστερικοί, πανικοβάλλονταν, ρωτούσαν" τι συμβαίνει, τι συμβαίνει "."

Πληγωμένοι και σοκαρισμένοι άνθρωποι πλημμύρισαν στα νοσοκομεία της Βηρυτού. Εικόνες από το νοσοκομείο St George της Ανατολικής Βηρυτού δείχνουν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους διαδρόμους.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου κάλεσε τους ανθρώπους να πάνε μόνο σε νοσοκομεία εάν είναι σοβαρά άρρωστοι.

Το Al Jadeed ανέφερε ότι ο πρέσβης του Καζακστάν τραυματίστηκε.

Οι ιατροί παροτρύνουν τους ανθρώπους στη χώρα να δώσουν αίμα εάν μπορούν.

Το περιστατικό έρχεται καθώς ο Λίβανος βρίσκεται σε  οικονομική κρίση και αναμένει την ετυμηγορία  δικαστηρίου που διερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Τους τελευταίους μήνες, η λιβανική λίρα έχει χάσει το 80%  της αξίας της και οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι  είναι πολύ πιθανό το 60% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πριν από το τέλος του έτους.

Συνορεύοντας στα νότια με το Ισραήλ,  και η Συρία που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο στα ανατολικά, ο Λίβανος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο λιμάνι του για εισαγωγές.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV