ΝΥΤ: «Η Τουρκία είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του ΝΑΤΟ»

 

Στο αναλυτικό δημοσίευμα με τίτλο «Η τουρκική επιθετικότητα είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του ΝΑΤΟ», οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργεί στη Συμμαχία η «ολοένα και πιο διεκδικητική, φιλόδοξη και απολυταρχική Τουρκία», που λίγο έλειψε να προκαλέσει σύγκρουση προ δύο εβδομάδων στο Αιγαίο, αλλά, όπως λένε, «είναι ένα θέμα που λίγοι θέλουν να συζητήσουν».

«Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, ισχυρή και στρατηγικά σημαντική –βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας– για να επιτραπεί μια ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί της, εξηγούν αξιωματούχοι της Συμμαχίας. Η Tουρκία απορρίπτει την κριτική για τη συμπεριφορά της ως αδικαιολόγητη, αλλά ορισμένοι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία συνιστά πλέον μια ανοιχτή πρόκληση στις δημοκρατικές αξίες και στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας. Η επιθετικότερη, πιο εθνικιστική και στραμμένη στη θρησκεία Τουρκία βρίσκεται ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της αναφορικά με τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεταστροφή της προς την ισχυρή διακυβέρνηση μετά από 17 χρόνια εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι που επίσης έχει θορυβήσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

“Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την Τουρκία ως σύμμαχο των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Φίλιπ Χ. Γκόρντον, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών που χειρίστηκε θέματα της Τουρκίας επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Ωστόσο, η Τουρκία μοιάζει να αποκτά το ελεύθερο των κινήσεων, υποστηρίζουν αναλυτές, καθώς ο δρόμος μένει ανοιχτός για εκείνη λόγω μιας έλλειψης συνεκτικής πολιτικής στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία οξύνει ακόμα περισσότερο η περιφρόνηση του προέδρου Τραμπ για το ΝΑΤΟ και ο θαυμασμός του για τον Ερντογάν», αναφέρει το άρθρο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV