Το Πακιστάν είναι μία μουσουλμανική χώρα, σύμμαχος με την Τουρκία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα. Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει συσφίξει τις τουρκοπακιστανικές σχέσεις σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα το Πακιστάν συμμετέχει κατά καιρούς σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η στήριξη του καθεστώτος Ερντογάν από την Πακιστανική κυβέρνηση αλλά και από τον τύπο του Πακιστάν είναι καθολική. Ενδεικτικό αποτελεί το παρακάτω άρθρο σε πακιστανική εφημερίδα αναφορικά με τον Ερντογάν.

«Η Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, θα αποτελεί ημέρα μνήμης  για την Τουρκία. Εκείνη την ημέρα, η εμβληματική Αγία Σοφία άνοιξε για προσευχές της Παρασκευής μετά από παύση 86 ετών. Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για λιγότερο από 500 χρόνια ανακηρύχθηκε μουσείο το 1934 από τον κοσμικό ιδρυτή της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ που ανέλαβε την εξουσία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η νέα κοσμική κυβέρνηση προσπάθησε να διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ισλαμικό της παρελθόν.

Για τον Πρόεδρο Ερντογάν, η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί δεν ήταν εύκολη απόφαση. Η Τουρκία έχει ήδη πολλά προβλήματα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Έχει τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα. Η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν γνωστό στους ηγέτες της Τουρκίας. Όμως ο Πρόεδρος πήρε τη βούληση αγνοώντας τις συνέπειες της δράσης του. Μόνο ένας ηγέτης της ουσίας, του θάρρους, ενός οράματος θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πορεία δράσης που πολλοί πιστεύουν ότι δεν ήταν σωστές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, αποκαθιστώντας το ισλαμικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, απάντησε όχι μόνο στις φιλοδοξίες εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά και διόρθωσε ένα λάθος που διαπράχθηκε πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Ήταν πραγματικά μια στιγμή δόξας για τον Πρόεδρο Ερντογάν που είναι γνωστό ότι έχει την ικανότητα να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις. Υπήρξε κριτική για την απόφασή του αυτή, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας , όσο και από τη Διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι η Αγία Σοφία ήταν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ανήκε στην ανθρωπότητα. Τόνισαν επίσης ότι το μνημείο χτίστηκε αρχικά ως εκκλησία από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και ότι το 1453 η μετατροπή σε τζαμί ήταν άδικο.

Αυτό όμως είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας. Η οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 ήταν ένα ιστορικό σημείο καμπής στην ιστορία της περιοχής και της πόλης. Τέτοιες μετατροπές ήταν συνηθισμένες στα μεσαιωνικά χρόνια. Πιο πρόσφατα, εκατοντάδες τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες, αγορές, ξενοδοχεία, κ.λπ. στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία κ.λπ.

Αλλά η σημερινή μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, διότι πρώτον το τζαμί δεν δημιουργείται με την καταστροφή της  εκκλησίας. Δεύτερον, το ιστορικό μουσείο θα παραμείνει ανέπαφο  για να το επισκέπτονται τουρίστες κάθε μέρα από όλο τον κόσμο. Θα είναι κλειστό μόνο για τη διάρκεια των προσευχών για σύντομα διαστήματα πέντε φορές την ημέρα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύεται ευρέως ότι προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου το ισλαμικό παρελθόν της Τουρκίας. Αυτό δεν το βλέπουν θετικά τα περισσότερα δυτικά έθνη που βλέπουν μια χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη όσο η Τουρκία, να κινείται προς μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση αντιπολίτευσης στις πολιτικές του Ερντογάν όσον αφορά την αντίθεσή του στον επεκτατισμό του Ισραήλ.

Η υποστήριξή του προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη έχει επίσης ενοχλήσει ορισμένες ισχυρές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος. Υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση της Λιβύης να κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο εάν η Αίγυπτος αποφασίσει να στείλει τον στρατό της στη χώρα προς υποστήριξη του πολέμαρχου, Khalifa Haftar. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, κάτι το οποίο θα αποτελέσει δοκιμασία για τον Ερντογάν.

Καθώς οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και τα έθνη της Αραβικής Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε αναταραχή μετά από καταστροφικές συγκρούσεις, πολέμους και μάχες, ο κ. Ερντογάν έχει αναδειχθεί ως ηγέτης με το όραμα και την προοπτική ενός υπερήφανου έθνους. Έβαλε τη χώρα του σε τροχιά προόδου και σταθερότητας, ενώ τηρεί τους στόχους της παροχής στήριξης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ