Στην Τουρκία κυκλοφορούν πολλές φήμες και ερωτήσεις αναφορικά με  την «περιθεριοποίηση» του Στρατηγού Ασακάλλι. Γιατί αποστρατεύθηκε ο Στρατηγός Ζεκάι Ασακάλλι των ειδικών δυνάμεων, αφού ήταν τόσο καταλυτικός ο ρόλος του στο να αποτύχει το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν;

Υπάρχει έντονη φημολογία για συμμετοχή του σε συνωμοσία που αφορούσε το Κατάρ. Ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι;

Στον σκοτεινό κόσμο της Τουρκίας, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός  φυλακισμένων δημοσιογράφων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι σύμπτωση και τι συνωμοσία. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Στρατηγός Zekai Aksakalli έχει αποστρατευτεί.

Στις 23 Ιουλίου, ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dundar, ο οποίος είναι γνωστός κριτικός του  καθεστώτος Ερντογάν, μίλησε για «ξεκαθάρισμα».

Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το Ahval, είναι επίσης επικριτικά για τον Ερντογάν, αναφορικά με την αποστράτευση  στα τέλη Ιουλίου, τόσο του Στρατηγού Temel όσο και του Στρατηγού Aksakalli  που ήταν Διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού στην Ανατολική Θράκη. Η επίσημη εκδοχή ήταν πως δεν υπήρχαν θέσεις  για την προώθησή τους, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί.

Και το ερώτημα πλανάται γιατί πιστοί στο καθεστώς Ερντογάν αποστρατεύθηκαν από τον ίδιο; Υπάρχει κάτι άλλο από αυτά που γνωρίζουμε;

Ο Aksakalli ήταν στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου τη νύχτα του απόπειρα πραξικοπήματος, σημειώνει το Ahval. Μάλιστα ο ίδιος έστειλε τον λοχίας Ομέρ Χαλισντεμίρ να «πυροβολήσει τον πραξικοπηματία Στρατηγό Σέιχ Τέρζι».Ο Aksakalli ήταν επίσης εκ των βασικών μετεχόντων στις επιχειρήσεις εντός της Συρίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Euphrates Shield» το 2016, που ξεκίνησε ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Έλαβε μάλιστα μέρος  σε μάχες εντός και πέριξ του Al-Bab.Ο Temel έγινε επίσης στόχος κατά την απόπειρα του  πραξικοπήματος το 2016, αλλά τελικά επέζησε. Μάλιστα είχε ρόλο «κλειδί» για την  τουρκική επιχείρηση εισβολής στο Afrin της Συρίας το 2018.

Το Ahval σημειώνει επίσης ότι ο Ναύαρχος Cihat Yayci, ο οποίος ήταν ένας βασικός συντελεστής της αποτυχίας του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, αποστρατεύτηκε τον Μάιο του 2020. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ήταν και ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου και της χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και του Λίβυου Σάρατζ.

Σύμφωνα με αυτήν την «έκθεση», υπάρχει μαρτυρία ενός άνδρα με το όνομα Φιράτ Αλάκους της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος φέρεται να είπε σε δικαστική ακρόαση στις 20 Μαρτίου 2019, ότι ο Στρατηγός Aksakalli «διέταξε τη δολοφονία του Ταξίαρχου Semih Terzi, επειδή ο Terzi ανακάλυψε ότι ο Aksakalli δούλευε για τις  τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και πως υπήρξαν παράνομες επιχειρήσεις στη Συρία που γινόταν  για προσωπικό κέρδος».

Σε αυτήν την αφήγηση, η δολοφονία του  Ταξιάρχου Τέρζι τη νύχτα του πραξικοπήματος δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός ήταν πραξικοπηματίας , αλλά αυτό ήταν απλά μια καλή δικαιολογία για να δολοφονηθεί.

Ωστόσο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν η ιστορία έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα. Το ότι το Κατάρ συμμετέχει στην υποστήριξη της Τουρκίας είναι γνωστό, επειδή είναι σύμμαχοι. Και οι δύο υποστηρίζουν τις ίδιες ομάδες που εμπνέονται από τη σκληρή γραμμή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού.

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα έχει στοχεύσει στο παρελθόν δημοσιογράφους για την αποκάλυψη της τουρκικής υποστήριξης σε εξτρεμιστικές ομάδες στη βόρεια Συρία και για την αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληροφοριών εισήγαγαν λαθραία οπλικά συστήματα και πυρομαχικά σε αυτές τις ομάδες.

«Η υποστήριξη από το Κατάρ στους μισθοφόρους στη Συρία μέσω της Τουρκίας» δεν είναι κάτι που θα ήταν απαραιτήτως αμφιλεγόμενο στις αίθουσες της ηγεσίας του AKΡ στην Άγκυρα.

Η αποστρατεία του Ναυάρχου  Cihat Yayci έθεσε άλλα ερωτήματα και συγκεκριμένα αν  αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να αποστασιοποιηθεί από τις αντιδυτικές κλίκες στο τουρκικό ναυτικό. Αυτό θα ήταν  τουλάχιστον περίεργο γιατί ο Ερντογάν σχεδίασε τη μετάβαση από τη Δύση και το ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ.

Η Τουρκία συχνά αντιστρατεύεται  την ΕΕ και τις ΗΠΑ και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένας ναύαρχος, και όχι το καθεστώς Ερντογάν αποφάσισε να εμπλακεί η Τουρκία στη Λιβύη.

Με τη συνολική εικόνα να είναι σκοτεινή για το γιατί δύο Τούρκοι Στρατηγοί και ο Ναύαρχος αποστρατεύθηκαν, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν ο Ερντογάν «καθαρίζει» όποιον κέρδισε φήμη τη νύχτα του πραξικοπήματος για να φαίνεται ότι μόνο η ηγεσία επέζησε του πραξικοπήματος, ή αν αυτοί οι άνδρες γνωρίζουν επίσης πολλά για εκείνη τη νύχτα ή για άλλα θέματα.

Επίσης  υπάρχει και η φήμη ότι ο Ακάρ κρύβεται πίσω από όλα αυτά, αφού ο ρόλος  και η στάση του κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016 ήταν αμφιλεγόμενος και επισημάνθηκε από τους πιστούς  προς τον Ερντογάν παραπάνω αποστρατευθέντες Στρατηγούς και Ναύαρχο.

Τελικά εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε εμείς οι Έλληνες, αναφορικά με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι αντιμετωπίζουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα τα οποία μειώνουν  σε σημαντικό βαθμό το αξιόμαχό τους.

Όταν μάλιστα  οι προβληματικές από άποψης  συνοχής τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κληθούν να βρεθούν αντιμέτωπες με αξιόμαχες και οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις όπως οι ελληνικές, τότε η τελική έκβαση φαντάζει  αρνητική για την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ