Η Τουρκία ως πύλη συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αφρική

 Η Τουρκία  θέλει να εμφανίζεται  στις ΗΠΑ ως  η πύλη των συμφερόντων τους   στην Αφρική.Ο Ερντογάν φέρεται ότι τόνισε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι  η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και πως έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε ακόμη σημαντικότερο.

Το διαδικτυακό σεμινάριο  του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAIK] της 24ης Ιουνίου, με τίτλο «A Time for Allies to be Allies- Turkish American Global Supply Chain», στο οποίο ο γερουσιαστής Graham μίλησε μαζί με τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ David Vitter της Λουιζιάνας, είναι μέρος μιας προσπάθειας να τοποθετηθεί η Τουρκία ως βασικός παράγοντας στη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Το Foreign Lobby Report, μια διαδικτυακή υπηρεσία ειδήσεων που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι η TAIK, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία λόμπι Mercury Public Affairs, είχε προσεγγίσει τον Graham τον  με την πρόταση ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πύλη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική.

«Καθώς προσπαθούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, εμείς στο TAIK εξετάζουμε ήδη πώς μπορούμε να αναζωπυρώσουμε την οικονομία μετά την πανδημία », έγραψε ο πρόεδρος του TAIK Mehmet Ali Yalcindag σε επιστολή του προς τον Graham.

«Οι κοινοπραξίες στην Αφρική θα μπορούσαν να είναι ένα συναρπαστικό μέρος αυτού του σχεδίου. Όχι μόνο θα βοηθούσαμε τις εύθραυστες οικονομίες που θα χρειαστούν βοήθεια για την ανάκαμψη, αλλά θα χτυπήσουμε τα κινεζικά σχέδια στην Αφρική και θα σφυρηλατήσουμε στενότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. "

Ο Yalcindag συνέστησε σε ξεχωριστή επιστολή τον περασμένο μήνα στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross «μια πρώτη εστίαση στο ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και στις εισαγωγές γεωργίας από τις ΗΠΑ».

«Ταυτόχρονα, η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές λευκών ειδών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων  διαφοροποιώντας την αλυσίδα εφοδιασμού της Αμερικής μακριά από την Κίνα », δηλωμένος στόχος της διοίκησης του Τραμπ.

Επισημαίνοντας ότι ο γίγαντας λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, Walmart, είχε ήδη ξεκινήσει την προμήθεια προϊόντων στην Τουρκία, ο Yalcindag πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, οι εταιρείες που εξαρτώνται από την Κίνα στην αλυσίδα εφοδιασμού στρέφουν τα μάτια τους σε διαφορετικές χώρες . Η Τουρκία είναι ανάμεσά τους. "

Ο Vitter, ο πρώην γερουσιαστής που μίλησε στο διαδικτυακό σεμινάριο του TAIK, υποστηρίζει μια «ώθηση» της Louisiana Natural Gas Exports Inc για να παράσχει στην Τουρκία «μακροπρόθεσμη, ασφαλή και ανταγωνιστική τιμή πρόσβασης στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης» γεγονός που θα έκανε την  Τουρκία να εξαρτάται λιγότερο από τις ρωσικές και ιρανικές εισαγωγές.

Η ώθηση έγινε όταν ο Botas, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου αερίου της Τουρκίας, άνοιξε διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού προς τον Nakhichevan, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία. Ο αγωγός θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχο της Τουρκίας, να μειώσει τις εισαγωγές από το Ιράν, ευθυγραμμίζοντας την Τουρκία και τα αμερικανικά συμφέροντα. Μήπως τα παραπάνω αποτελούν και το λόγο της πρόσφατης στρατιωτικής διένεξης μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν καθώς και της τουρκικής εμπλοκής;

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Erdogan προσπαθεί να «δέσει» τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ με αυτά της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενος τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του Trump και το πάγωμα –όξυνση των Αμερικανοκινεζικών σχέσεων. Το τουρκικό εγχείρημα είναι μεγαλεπήβολο, όπως άλλωστε μεγαλεπήβολο είναι και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το σχέδιο του Trump για επίλυση του Παλαιστινιακού. Φαίνεται ότι  το δίδυμο Trum-Erdogan εμφορείται από μεγαλεπήβολα σχέδια και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κοινό συστατικό της χημείας τους.

Το πλέον επικίνδυνο για τη χώρα μας στην παρούσα τουλάχιστον φάση ,είναι ότι η Τουρκία έχει πείσει τον Trump ότι είναι η  χώρα εκπρόσωπος «proxy», των αμερικανικών συμφερόντων στη ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή και  Β. Αφρική. Οι τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη χαίρουν της στήριξης του Trump ,ο οποίος βλέπει την Τουρκία ως πρόθυμη χώρα να «ματώσει» για να προωθήσει τα συμφέροντά της αλλά και των ΗΠΑ στη Β. Αφρική. Το BUSSINES PLAN της Τουρκίας για την ανάκαμψη των εύθραυστων οικονομιών των χωρών της Β. Αφρικής μέσω αμερικανοτουρκικών οικονομικών κοινοπραξιών, με παράλληλη εκπαραθύρωση της κινεζικής οικονομικής διείσδυσης στην Αφρική, αποτελεί το «τυράκι» προς τον Trump. Παράλληλα όμως θίγει οικονομικά συμφέροντα εκτός της Κίνας και Ευρωπαικών κρατών όπως η Γαλλία , η Ιταλία αλλά και η Ρωσία, ενώ δημιουργεί και συνθήκες ανασφάλειας  σε χώρες της Β. Αφρικής όπως η Αίγυπτος.

Για την Ελλάδα διαφαίνεται πως ο Trump , σίγουρα και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να «τραβήξει το αυτί » στον φίλο του και  επίδοξο οικονομικό του εταίρο Erdogan, αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του   για αποστολή ερευνητικών σκαφών εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ , ενώ για τη Λιβύη φαίνεται ότι η Τουρκία με την συγκατάβαση των ΗΠΑ θα τεντώσει και άλλο το σκοινί, επιχειρώντας τελικά μία πολιτικοστρατιωτική λύση που θα ικανοποιεί  πλήρως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κλείνοντας  τονίζουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 , οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Erdogan θα κινηθεί ΣΙΓΟΥΡΑ για επιβολή τετελεσμένων σε πολλά μέτωπα και φυσικά κατά του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

 

 

 


 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV