Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πώς αυτές διαμορφώνονται πλέον τονίζοντας πως «θέλουμε να επιλυθούν τα ζητήματα στο Αιγαίο, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που η Τουρκία θεωρεί πως υπάρχουν στο Αιγαίο.

«Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που κληρονομήσαμε από την ιστορία. Δεν ανήκουν σε αυτήν τη γενιά, κάποια από αυτά τα προβλήματα, τα κληρονομήσαμε εμείς. Ως ώριμα κράτη, αυτά τα προβλήματα έχουν τεθεί σε παρένθεση και έχει προταθεί μια μεθοδολογία για να καθοριστεί σε ποιους τομείς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις», είπε.

Ο Φιντάν δεν παρέλειψε ωστόσο να θέσει και πάλι θέμα για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Από την άλλη, τα χρόνια θέματα μεταξύ μας, ειδικά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, θέματα που σχετίζονται με τον οπλισμό, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ. Έχουμε κάτι να κάνουμε εδώ και ψάχνουμε πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα. Από μια νέα οπτική».

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή των φρεγατών Belharra. Χθες, η ελληνική υποκατασκευάστρια εταιρεία παρέδωσε πέντε κομμάτια της φρεγάτας “Φορμίων”. Μέσα στις επόμενες ημέρες τα πέντε αυτά κομμάτια θα μεταφερθούν στο ναυπηγείο του Λοριάν όπου η φρεγάτα Κίμων ετοιμάζεται να κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλου μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ