Σήμερα θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιθουανία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες ανακοινώθηκε απ’ το Λευκό Οίκο λίγα λεπτά αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε γνωστό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να εργαστεί για τη γρήγορη επικύρωσή του.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας αναφέρεται ότι «ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία».

Επίσης, προστίθεται πως «συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας».

Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνούσε τη Δευτέρα να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Αεροπορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ