Η Τουρκία απάντησε σκληρά χαρακτηρίζοντας «συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς», τα όσα ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν, «φίδι» που δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει το αντισημιτικό του μένος γιατί δεν κατονόμασε την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ δήλωσε ότι στις περιοχές των Παλαιστινίων οι ισραηλινοί είναι δύναμη κατοχής.

 «Οι προσπάθειες ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, που δεν μπορούν καν να ανεχθούν την έκφραση της αλήθειας και των γεγονότων, να αλλάξουν την ατζέντα με στρεβλώσεις και συκοφαντίες, με την ελπίδα να συγκαλύψουν τη βάναυση σφαγή που στόχευε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα», δεν θα αποδώσουν αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι αυτές οι αρχές, που διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον όλου του κόσμου, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε την κριτική και την καταδίκη, στοχεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια σαφής ένδειξη της ανικανότητάς τους», συνέχισε.

 Η Τουρκία «απορρίπτει τις αβάσιμες κατηγορίες για αντισημιτισμό, τις συκοφαντίες και τις προσβολές κατά του προέδρου μας και της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι έχει ένα «πεντακάθαρο» ιστορικό στον αντισημιτισμό.

Εκτός από τα σχόλια του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ που αποκάλεσε έμμεσα τον Ερντογάν «φίδι» και ο υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς είπε ότι ο Ερντογάν έδειξε «το αληθινό του πρόσωπο» στη μαζική συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προηγουμένως καταδικάσει τις δηλώσεις του Ερντογάν για το Ισραήλ ως αντισημιτικές, ενώ οι Τούρκοι Εβραίοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για την αύξηση του αντιεβραϊκού αισθήματος στη χώρα, και αυτό ίσως είναι η απαρχή για αναθεώρηση συνολικά της στάσης κατά της Άγκυρας, η οποία όμως δείχνει να αδιαφορεί και να επιζητά την θέση του ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε τη Χαμάς σε δημόσια δήλωση του λέγοντας ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση ενώ αποκάλεσε το Ισραήλ κατοχική δύναμη.

Οι δηλώσει αυτές, έκαναν την ισραηλινή πλευρά να αντιδρά αστραπιαία και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν κάλεσε όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας του να επιστρέψουν από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνώμενα Έθνη, αποκάλεσε τον Ερντογάν, «φίδι» που δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει το αντισημιτικό του μένος.

Από την άλλη, ο υπουργός Ενέργεια του Ισραήλ, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε το αληθινό του πρόσωπο. «Είναι ο άνθρωπος της μουσουλμανικής αδελφότητας και υποστηρικτής της Χαμάς και του Ισλαμικού κράτους», ανέφερε.

Τι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εξαπολύοντας «πυρά» κατά της Δύσης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ χαρακτήρισε κατακτητή το Ισραήλ.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργάνωσε το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ είναι κατακτητής της Παλαιστίνης» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Βάλοντας δε κατά της Δύσης τόνισε τα εξής: «Αυτή ευθύνεται για τις θηριωδίες στη Γάζα. Οι βαρβαρότητες αποτελούν αντίκτυπο των ενεργειών της Δύσης».

«Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να κηρύξετε κατάπαυση του πυρός;» συνέχισε δε με ερώτηση προς τη Δύση.

«Το Ισραήλ έχει ενοχληθεί γι’αυτά που λέμε για τη Χαμάς. Δεν οφείλουμε όμως τίποτα στο Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

«Η διεθνής κοινότητα στέκεται τυφλή και κουφή μπροστά στα όσα γίνονται και παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ