Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Monitor ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ζει στο Κατάρ και την Τουρκία, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ.

Ο Χανίγιε απομακρύνθηκε από την Πόλη ευγενικά, αφού κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς, να προσκυνούν πραγματοποιώντας «προσευχή ευγνωμοσύνης» ενώ παρακολουθούσαν ειδήσεις σχετικές με την εισβολή της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, στην τηλεόραση, όπως είπαν δύο διαφορετικές πηγές στο Al Monitor.

Η Άγκυρα ενοχλήθηκε από τα σχόλια που έκανε ο Σάλεχ αλ-Αροούρι, ο αναπληρωτής του Χανίγιε, στο Al Jazeera εκείνη την ημέρα.

Ο Αροούρι καυχήθηκε ότι η Χαμάς είχε αιχμαλωτίσει αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες για να αναγκάσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Άγκυρα ζήτησε ευγενικά από τον Χανίγιε και το περιβάλλον του να φύγουν από την Τουρκία, για να μην φανούν ότι προστατεύουν τη Χαμάς μετά τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από την ομάδα.

Την Δευτέρα, Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τον Χανίγια και τους άλλους ανώτερους αξιωματούχους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Nordic Monitor του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ, το Ισλαμικό Μέτωπο Great East Raiders (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, IBDA-C), μια τουρκική τζιχαντιστική οργάνωση που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδεολογία της Αλ Κάιντα, έχει στοχοποιήσει την εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία.

Η οργάνωση ζήτησε την πολιορκία όλων των στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Τουρκία, κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου κατά των Εβραίων, δήμευση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Εβραίους και όσων ασχολούνται με το εμπόριο με το Ισραήλ ή υποστηρίζουν την οικονομία του Ισραήλ και την φυλάκιση των Τούρκων που υποστήριξαν τις ισραηλινές απόψεις και εναντιώθηκαν στη Χαμάς.

Επίσης, ένας ιδιαίτερα στενός φίλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο Ζεκερίγια Γιαπιτζιόγλου, ζήτησε την διακοπή της αναγνώρισης του Ισραήλ ως κράτους.

Ο Γιαπιτζιόγλου είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα της τουρκικής Χεζμπολάχ, μιας χαρακτηρισμένης τρομοκρατικής ομάδας, και ηγείται του πολιτικού της σκέλους, Huda-Par, η οποία ήδη απορρίπτει την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Όπως αναφέρει ο Μποζκούρτ, δημιούργησε μια μυστική συμμαχία με τη Χεζμπολάχ το 2014, και αυτή η συμμαχία έγινε επίσημη νωρίτερα φέτος, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Τρία μέλη της Χεζμπολάχ μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή με την υποψηφιότητα του κόμματος του Ερντογάν, του AKP.

Εδώ τίθενται πολλά ερωτηματικά ως προς την ίδια την Τουρκία, την οποία η Δύση συνεχίζει να την «χαϊδεύει» αλλά και για το ίδιο το Ισραήλ το οποίο με βάση ανακοίνωση του Ρ.Τ.Ερντογάν θα προχωρούσε σε κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ