«Η Τουρκία έχει διεξαγάγει συνομιλίες με την Βρετανία  για την πιθανή πώληση ενός μεγάλου πακέτου όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μεταφορικών  αεροσκαφών, κινητήρων  αλλά και φρεγατών», αναφέρει το Middle East Eye επικαλούμενο πηγές από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο την Κυριακή, συναντώντας τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Ακάρ και ο Γουάλας διερεύνησαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει 48 αεροσκάφη Eurofighter Tranche 3A, μεταφορικά αεροσκάφη  C-130J και φρεγάτες Type 23, καθώς και κινητήρες για τα ξεπερασμένα άρματα μάχης M60 της Τουρκίας. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.

«Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων», είπε μια από τις τουρκικές πηγές, η οποία μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε:

«Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, με πρόοδο σε διάφορους τομείς».

Η κίνηση έρχεται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 λόγω της αντίθεσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ