Ibrahim Kalin: Παρέδωσε επιστολή Ρ.Τ.Ερντογάν στον Τ.Μπάιντεν - Τι αναφέρει

H Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον με σκοπό  τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για τις διμερείς σχέσεις και τα ζητήματα που συμφωνήθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Συγκεκριμένα ο Ibrahim Kalin επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την 20η ετήσια συνέλευση MAS-ICNA (Ισλαμικός Κύκλος της Βόρειας Αμερικής-Μουσουλμανική Αμερικανική Εταιρεία) στο Σικάγο, που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Καλίν απάντησε σε ερωτήσεις, ιδιαίτερα για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια:

Βρίσκεστε στη Συνέλευση MAS-ICNA που πραγματοποιήθηκε από μουσουλμανικές οργανώσεις στο Σικάγο για τρεις ημέρες. Συναντηθήκατε με μουσουλμάνους ηγέτες της κοινής γνώμης. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το συνέδριο και τις συναντήσεις σας με μουσουλμάνους ηγέτες της κοινής γνώμης;

Η συνάντηση MAS-ICNA είναι η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας. Πραγματοποιείται στο Σικάγο κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και υπάρχει πραγματικά μεγάλη συμμετοχή. Προσπαθούμε να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυσικά, έχουμε Τούρκους πολίτες που μένουν εδώ και συμμετέχουν. Φέτος, βρισκόμαστε εδώ με τον πρεσβευτή μας (Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Hasan Murat Mercan), τον πρόξενό μας (Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Σικάγο Engin Turesin). Έχουμε άλλους φίλους φοιτητές. Πραγματοποιήσαμε διάφορες συναντήσεις για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις της αμερικανικής κοινωνίας με τους εξέχοντες ηγέτες της κοινωνίας και της Τουρκίας. Ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση.

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη θέση για την αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα επειδή πολλοί από αυτούς προέρχονται στην Τουρκία. Κάποιοι έρχονται και επενδύουν, κάποιοι έρχονται στην Τουρκία για διακοπές ή εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εδώ, φυσικά, η αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα αποτελείται από εξαιρετικά διαφορετικά στοιχεία και οι εκπρόσωποί τους βρίσκονται εδώ σε ομάδες. Φυσικά, οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη χώρα, οι άνθρωποι ζουν με διαφορετικούς τρόπους σε πολλά διαφορετικά μέρη της χώρας. 

Μας ενδιαφέρουν αυτές οι σχέσεις όσον αφορά τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ γενικά, επειδή οι εξέχοντες εκπρόσωποι και ηγέτες της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας κατέχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλούς τομείς από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από τα μέσα ενημέρωσης έως την τοπική πολιτική και μας ενδιαφέρει σύσφιξη των σχέσεων μαζί τους για τη χώρα μας.

Μιλήσατε για σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το 2021 πρόκειται να τελειώσει και υπάρχει μια νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Έχετε μιλήσει με τον ομόλογό σας πολλές φορές. Μπορείτε να αξιολογήσετε τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις το 2021 για να καλύψετε τις προσεγγίσεις της νέας διοίκησης;

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν μια μακρά και βαθιά ριζωμένη ιστορία. Η σχέση μας ορίζεται σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, είμαστε επίσης δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Αλλά είμαστε επίσης μάρτυρες ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ που δεν λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας κατά καιρούς απομακρύνονται από αυτό το πνεύμα συμμαχίας.

Υπάρχουν δύο με τρία βασικά ζητήματα που επισκιάζουν και δηλητηριάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη που δόθηκε στο PYD και το YPG από τις αμερικανικές διοικήσεις από την περίοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Είπαμε ότι αυτή η υποστήριξη ήταν μια λανθασμένη πολιτική από την αρχή και δηλώνουμε επανειλημμένα ότι πρέπει να αλλάξει. Η παροχή υποστήριξης στο PYD και το YPG για τον αγώνα κατά του Daesh (ISIS),  ήταν λάθος, αφού δεν μπορείτε να εξαλείψετε μια τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζοντας μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Όλοι γνωρίζουν ότι το YPG και το PYD στη Συρία είναι τα συριακά παρακλάδια του PKK. Αυτό το ξέρουν και οι Αμερικανοί, το ξέρουν και άλλοι.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι  το θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία, ειδικά στη συριακή κοινωνία. Διότι αν προσπαθήσετε να χτίσετε μια πολιτική για τη Συρία τραβώντας μια ομάδα στο πλευρό σας  με άλλα λόγια, μόνο μία εθνοτική ομάδα εντός της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, ή μια συγκεκριμένη ομάδα εντός αυτής της ομάδας που είναι μια κουρδική ομάδα που υποστηρίζει την PKK ή είναι μέλος του PKK, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ενότητα και το μέλλον της Συρίας.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της διαμάχης μας.

Δεύτερον, υπάρχουν κυρώσεις CAATSA (Combating America's Adversaries Through Sanctions Act) που εφαρμόζονται άδικα στην Τουρκία λόγω του ζητήματος των S-400. Και πάλι, σε αυτό το πλαίσιο, υποβληθήκαμε σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές όπως η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Τρίτον, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τη δομή της FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ) στις ΗΠΑ,  είναι κάτι που δεν μας ικανοποιεί και αποτελεί τα κύρια σημεία διαφωνίας στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η προσδοκία μας, φυσικά, είναι να εφαρμόσουμε μια διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία, μετά την εποχή Τραμπ, επικοινωνήσαμε μαζί της σε κάθε επίπεδο και εκφράσαμε τις ανησυχίες και τα αιτήματά μας για αυτά τα θέματα, και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, στη συνάντηση του προέδρου μας με τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά.

Επίσης συζητήθηκαν διεξοδικά όχι μόνο αυτά τα επίμαχα ζητήματα, αλλά και οι εξελίξεις στον Καύκασο, η διαδικασία στη Συρία, το Ιράκ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ανατολική Μεσόγειος και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει στείλει έγγραφο στην αμερικανική πλευρά για το πώς θα είναι η δομή αυτού του μηχανισμού, ποια θέματα θα αντιμετωπιστούν και πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία. Η δουλειά μας σε αυτό συνεχίζεται.

Συνολικά, θέλουμε να διεξάγουμε αυτές τις σχέσεις με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και τον σεβασμό, ως ισότιμη, δίκαιη και διαφανή σχέση, αλλά ενώ το κάνουμε αυτό, φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα, οι προτεραιότητες και η αντίληψη της απειλής της ίδιας της Τουρκίας προηγούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζουν να προωθούν αυτές τις σχέσεις στο σωστό έδαφος και να ενεργούν με θετική ατζέντα, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από εδώ και στο εξής.

Γίνονται συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών άμυνας Τουρκίας-ΗΠΑ και δημιουργείται μηχανισμός μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, με βάση όσα αναφέρατε. Πιστεύετε ότι είναι δυνατό να ανοίξει μια νέα σελίδα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την επόμενη χρονιά από αυτή την άποψη;

Εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, εάν ληφθούν ορισμένα βήματα, ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την αντίληψη της απειλής της Τουρκίας και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, σίγουρα θα ανοίξει μια νέα σελίδα. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να προχωρήσουν με μια πολύ πιο θετική ατζέντα, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αγνοώντας ή καθυστερώντας τα κύρια ζητήματα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με θετική ατζέντα, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από το εμπόριο έως τα περιφερειακά ζητήματα για να αναπτύξουμε μια σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και σεβασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV