Ερντογάν: «Συμφωνία με ΗΠΑ για 40 F-16 & εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών & συμψηφισμό με F-35»

Τι είπε και για την κρίση των δέκα πρέσβεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε σήμερα στους δημοσιογράφους ερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμφωνήσει να συμψηφίσουν το ποσό που χρωστάνε για τα μη παραδοθέντα F-35, με το τουρκικό αίτημα για την αγορά/εκσυγχρονισμό 120 F-16 Viper.

Αυτός είναι ο τουρκικός ισχυρισμός και του ίδιου του Τούρκου προέδρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σημαντικές δηλώσεις 

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε: «Η ατζέντα της Ρώμης και της Γλασκόβης φαίνεται να έχει αλλάξει αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα θα έχουμε μια συνάντηση στη Γλασκόβη, όχι στη Ρώμη».

«Φυσικά, το πιο σημαντικό μας θέμα σε αυτή τη συνάντηση είναι όπως γνωρίζετε, τα F-35.

Υπάρχει πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα F-35 και σχετικά με αυτήν την πληρωμή, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί του πώς θα μας επιστραφεί.

Τι θα φέρει η συνάντηση και τι θα χρειαστεί; Θα το μάθουμε συναντώντας τους Αμερικανούς.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε από χαμηλόβαθμες πηγές ότι θα μας δώσουν F-16...

Οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει σχέδιο να πληρώσουμε αυτή τη δουλειά σε συμψηφισμό με την προηγούμενη. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι;

 Θα μάθουμε από αυτούς. Στο υψηλότερο επίπεδο, φυσικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω με τον κ. Μπάιντεν. Εάν ισχύει αυτό, θα έχουμε καταλήξει σε ανάλογη συμφωνία».

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκαλύπτει δημοσίως ότι το τουρκικό αίτημα έχει γίνει αποδεκτό, μένει να φανεί αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του.

Μιλώντας για την επίλυση της «κρίσης του πρέσβη», ο Ερντογάν αντέδρασε στους τίτλους των αμερικανικών ΜΜΕ ότι «έκανε ένα βήμα πίσω».

Ο Ερντογάν είπε στους πρεσβευτές 10 χωρών που ζήτησαν ελευθερία για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος διανύει τον τέταρτο χρόνο στη φυλακή, ότι πρέπει να ξέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι φυλετικό κράτος.

Αναφερόμενος στις ειδήσεις ότι «έκανε ένα βήμα πίσω» που διαρρέουν για αυτόν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεχόταν επίθεση και είπε: «Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω στο δικό μου βιβλίο».

Το 2019, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι εξοβέλιζε την Τουρκία από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της.

Η Άγκυρα έχει προτείνει επίσης επανειλημμένα τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του θέματος.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV