O Ερντογάν ανήγγειλε επιχειρήσεις με βαρύ οπλισμό κατά του συριακού Στρατού!

«Κανένας συμβιβασμός με την Δαμασκό»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε επιχειρήσεις κατά του συριακού Στρατού δηλώνοντας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό στη Συρία για να τον αντιμετωπίσει.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστούν χωρίς να επιδειχθεί «απολύτως κανένας συμβιβασμός».

«Προς ώρας δεν γνωρίζω τι στάση θα τηρήσει το (σ.σ. συριακό) καθεστώς, αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, ειδικά κατά αυτής της προσέγγισης στην Ιντλίμπ και θα συνεχίσουμε να απαντάμε με όλον τον βαρύ οπλισμό μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το γεγονός να πάρει την πορεία του» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι  η Τουρκία έχει αναπτύξει βαρύ οπλισμό (δηλαδή πυροβολικό, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ κλπ.) στη Συρία κατά του συριακού Στρατού και ήδη απαντούν στις κινήσεις απελευθέρωσης της Ιντλίμπ από τους ισλαμιστές με πυροβολικό!

Η αλήθεια είναι ότι ο συριακός στρατός κατά την διάρκεια των 10 χρόνων που πολεμάει αδιαλείπτως εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες, έχει χάσει τα καλύτερα στελέχη σε ότι αφορά το έμψυχο δυναμικό και ο εξοπλισμός του είναι καταπονημένος και πλέον ανεπαρκής.

Σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις, καθώς δεν διαθέτει σοβαρή αεροπορική υποστήριξη αλλά θα αναγκάσει τους Τούρκους να δεσμεύσουν σοβαρές δυνάμεις και εφόδια εναντίον του, ενώ είναι δεδομένο πως θα υποστούν απώλειες.

Σε δηλώσεις του, κατά την επιστροφή του από περιοδεία στην Αφρική, όπου πλέον απλώνεται η τουρκική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δράση, ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του συριακού Στρατού και δεν θα υπάρξει με την συριακή κυβέρνηση «απολύτως κανένας συμβιβασμός»!

«Απαντάμε πλέον με όλον τον βαρύ οπλισμό μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το γεγονός να πάρει την πορεία του. Δεν θα συμβιβαστούμε» ανέφερε, ενώ το τουρκικό πυροβολικό εξαπέλυσε μπαράζ βολών κατά κουρδικών στόχων.

Η τουρκική 2η Στρατιά με προσωπικό άνω των 100.000 ανδρών είναι επί ποδός πολέμου, αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, αφού συνδέεται με μεταφορές τουρκικών δυνάμεων από τον Έβρο και την 1η Στρατιά:

Η 2η Στρατιά είναι επιχειρησιακά υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην Συρία.

Η έδρα της βρίσκεται στη Μαλάτια, και αποτελείται από τρία Σώματα Στρατού, το 4ο, το 6ο και το 7ο που αποτελούνται από τις ακόλουθες μονάδες: 3η Μεραρχία Πεζικού, 28η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού,  58η Ταξιαρχία Πυροβολικού,  1η Ταξιαρχία Καταδρομών, 2η Ταξιαρχία Καταδρομών, 5η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, 39η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, 106ο Σύνταγμα Πυροβολικού, 34η Συνοριακή Ταξιαρχία, 16η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (Ντιγιαρμπακίρ), 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 70η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, 172η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 3η Ταξιαρχία Καταδρομών, 107ο Σύνταγμα Πυροβολικού.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της παραπάνω σύνθεσης είναι οι τρεις Ταξιαρχίες Καταδρομών: Περί τις 15.000 άνδρες, το 15% της συνολικής δύναμης είναι ειδικές δυνάμεις!

Η Ρωσία ενισχύει συνέχεια στις δυνάμεις της στην κατεχόμενη από ισλαμιστές και Τούρκους βορειοδυτική Συρία, ενώ τα συριακά στρατεύματα παρέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες «πολλά άρματα μάχης T-90S» αναφέρουν πηγές από την Δαμασκό, τα οποία επιχειρούν με ρωσικά πληρώματα.

Το άρμα είναι ότι πιο εξελιγμένο στα άρματα μάχης υπάρχει στο ρωσικό οπλοστάσιο σε μεγάλους αριθμούς (το «εξωτικό» Τ-14 Armata εισέρχεται σταδιακά σε παραγωγή) και έχει μεγάλες επιτυχίες στο «δύσκολο» συριακό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή μεταφέρθηκαν στην Συρία προς ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής 50 άρματα μάχης M60T με συστήματα ενεργού αυτοπροστασίας, αλλά και επιπλέον ΤΟΜΑ, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ.

Για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με σκοπό να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση σύρων προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.

Η Άγκυρα θεωρεί νόμιμη την στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων του YPG (και του στρατιωτικού σκέλους, των SDF), τις οποίες θεωρεί «μακρύ χέρι» του κουρδικού PKK.

Σημειώνεται ότι χθες οι τουρκικές μονάδες βομβάρδισαν κουρδικές θέσεις με δυνάμεις πυροβολικού.

https://twitter.com/AysimaBalasagun/status/1450907981218992128

Και μέσα σε όλα αυτά κτυπήθηκε και μία αμερικανική βάση στη νοτιοανατολική Συρία, στην al-Tanf με ρουκέτες και UAV οπλισμένα με εκρηκτικά. Κάποιοι κατηγορούν τα ιρανικά στρατεύματα που εδρεύουν στην χώρα, αλλά το ίδιο «ύποπτοι» είναι και οι φιλότουρκοι ισλαμιστές.

Την ίδια στιγμή σε μία επίδειξη δύναμης ο Ρ.Τ.Ερντογάν προειδοποίησε ότι «η Τουρκία ενδέχεται να διώξει τους πρεσβευτές των δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του  Οσμάν Καβάλα, κατηγορούμενου για «υπονόμευση του πολιτεύματος και του κράτους», συνιδρυτή της ΜΚΟ "Open Society" του τουρκικού παραρτήματος της γνωστής ΜΚΟ του Τ.Σόρος. Ο τελευταίος συνελήφθη το 2017 και παραμένει ακόμα σε τουρκική φυλακή.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV