Αναγνώριση του Ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου από τη Ρωσία με σκοπό την αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας από την Τουρκία ως ρωσικού εδάφους, ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Σότσι κατά την διάρκεια των συνομιλιών του Β.Πούτιν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

 Τουλάχιστον έτσι γράφει στην Arab News ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Yasar Yakis.

H Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια συφμωνία «Καζάν-Καζάν» με την Μόσχα με βαρύ αντίτιμο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη συνάντηση στο Σότσι, “ο Ερντογάν έδειξε ότι κατάλαβε τη σημασία της Κριμαίας για τη Ρωσία και ο Πούτιν  τη σημασία που έχει για την Τουρκία η λύση του Κυπριακού.

Φυσικά ο πρώην ΥΠΕΞ το έγραψε αυτό αφήνοντας υπονοούμενο ότι αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κριμαία, η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία στη βόρεια Κύπρο.

Ο Yakis επικαλείται δήλωση του Aleksandr Dugin, συμβούλου του Πούτιν .

Ο Dugin θεωρείται  ένας από τους κορυφαίους Ρώσους ειδικούς στη γεωπολιτική. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Yakis, o Dugin μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal και σε δύο τουρκικές εφημερίδες, στις Aydinlik και Turkiye, για την “κατανόηση” που έδειξαν Πούτιν και Ερντογάν στα θέματα της Κριμαίας και της Κύπρου.

Όπως σημειώνει ο Yakis “oι ρωσικές κρατικές παραδόσεις δεν επιτρέπουν εύκολα σε έναν προεδρικό σύμβουλο να αποκαλύψει την προσωπική του γνώμη χωρίς να το ξεκαθαρίσει πρώτα με την κρατική γραφειοκρατία.Επομένως, εάν ο Dugin εκφράζει τις απόψεις του Πούτιν με αυτήν τη δήλωση, μπορεί να μιλάμε  για μία τεκτονική κίνηση για την περιοχή”.

Βέβαια άλλο συζήτηση και άλλο συμφωνία, αλλά είναι σαφές ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί την ρωσική ανάκτηση της Κριμαίας για να πετύχει αλλαγή της ρωσικής στάσης στην Κύπρο.

Άλλωστε η Ρωσία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν άλλαζε γνώμη σημαίνει πως η Άγκυρα θα πετύχαινε το στόχο της να «νομιμοποιήσει» την κατοχή της Κύπρου.

Όμως στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτε καθώς η Κριμαία είτε αναγνωριστεί από τους Τούρκους είτε όχι, δεν παίζει κανένα ρόλο για αυτούς πέραν ότι αποτελεί μοχλό εκβιασμού προς τους Ρώσους.

Οι Ρώσοι αν αναγνωρίσουν το Ψευδοκράτος, η αξιοπιστία τους θα υποστεί ένα τρομακτικό πλήγμα.

Η Άγκυρα προσφέρει το «τυρί» ότι είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και φυσικά θα εξουδετερώσει μέσα σε μία ημέρα την αμερικανική πολιτική για την Κριμαία που την θεωρεί ουκρανικό έδαφος παρά το γεγονός ότι έχει ρωσικό πληθυσμό που ξεπερνάει το ποσοστό του 85% επί του συνόλου των κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ