Φ.Οκτάι: «Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα τη Συμφωνία της Λιβύης για την ΑΟΖ»

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά από το NTV, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σχολίασε την τρέχουσα εξωτερική και εγχώρια πολιτική της Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο.

Κάνοντας λόγο για ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών ο Οκτάι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σύμφωνο της χώρας του με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με τον Οκτάι, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu, "οι γραμμές που έθεσε η Αίγυπτος στην αναζήτηση νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου σέβονται την κυριαρχία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) που δημιουργήθηκε μέσω της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που επιτεύχθηκε με τη Λιβύη".

Στο ίδιο κλίμα και εν μέσω της απόπειρας προσέγγισης της Αιγύπτου από την Τουρκία, ο Οκτάι ανέφερε πως η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν έκοψαν ποτέ τις σχέσεις τους εντελώς και είχαν επαφές μέσω ορισμένων άλλων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών και της διπλωματίας.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολιτικοί τους δεσμοί διατηρούνται στο επίπεδο των υφυπουργών Εξωτερικών προς το παρόν και μια πλήρης εξομάλυνση τους θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV