Τ.Γκουρντενίζ: «Κάποιος δίνει εντολή στην Ελλάδα - Είναι ένα υποκατάστατο κράτος»

Στο περιστατικό με τα τέσσερα ελληνικά F-16 που πέταξαν κοντά στο τουρκικό πλοίο Cesme, αναφέρθηκε ο πρώην ναύαρχος του τουρκικού Ναυτικού, Τσεμ Γκουρντενίζ. 

"Το ερευνητικό πλοίο "TCG Çeşme" ξεκίνησε την επιστημονική και τεχνική του έρευνα σε διεθνή ύδατα στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμένου προγράμματος δραστηριοτήτων του το πλοίο, το οποίο θα πραγματοποιήσει επιστημονική και τεχνική έρευνα έως τις 2 Μαρτίου, παρενοχλήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας.

Τέσσερα αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Cesme στα δυτικά του νησιού της Λήμνου. Ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσε θερμοβολίδες σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από το TCG Cesme.

Οι πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν ότι δόθηκε η απαραίτητη απάντηση για την παρενόχληση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών από υψόμετρο 1000 μέτρων".

Ο ναύαρχος Τσεμ Γκουρντενίζ αξιολόγησε τις εξελίξεις λέγοντας:

«Κάποιος δίνει εντολή στην Ελλάδα»

"Προφανώς κάποιος δίνει εντολή στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτήν την κατάσταση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η Ελλάδα είναι ένα υποκατάστατο κράτος, δεν μπορεί να λάβει την ίδια απόφαση. Η Ελλάδα έχει γίνει μια πλήρης αμερικανική αποικία. Τα σεισμικά πλοία είναι δραστηριότητες που σχετίζονται με κυρίαρχα δικαιώματα για την υφαλοκρηπίδα." ανέφερε ο Τούρκος ναύαρχος.

Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας;

"Τώρα, το έργο που κάνει το πλοίο μας στο Cesme σίγουρα δεν είναι αντίθετο με το πρωτόκολλο της Βέρνης της 11ης Νοεμβρίου 1976. Με το πρόσχημα ότι τα πολεμικά αεροπλάνα της πετούν, η προσοχή πρέπει να απομακρυνθεί από την Ανατολική Μεσόγειο στην Τουρκία.

Το μήνυμα που δίνεται στην πραγματικότητα είναι ένα στρατηγικό μήνυμα. "Είμαι πραγματικά μια χώρα κατεχόμενη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και θέλω να τραβήξω την ενέργειά σας από την Ανατολική Μεσόγειο και και να την μεταφέρω εδώ". Αυτό είναι το μήνυμα. Όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση είναι σίγουροι..."

Αναφορικά με τη ρίψη εικονικού βλήματος από τα αεροσκάφη, ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι: "Χρησιμοποιώ το εργαλείο μου για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά αντιλαμβάνομαι πώς το αντιλαμβάνεστε. Σας δίνει το μήνυμα ότι μπορώ να εκτοξεύσω πραγματικό βλήμα στο μέλλον. Είναι σαν ένα άτακτο παιδί που σκάει κροτίδα μπροστά από ένα σπίτι."

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV