Ερντογάν: «Δεν δεχόμαστε κουβέντα για τους S-400 - Aν θέλει ο Μπάιντεν ας μας πουλήσει και τα F-35»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400, οι οποίες επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας πως «Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια υποστήριξε πως περιμένει θετικά μέτρα από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. 

«Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μας απόφασή», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας ταυτόχρονα και για τις επερχόμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Ως χώρα του ΝΑΤΟ, τόνισε, η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από τους εταίρους της.

Τον Απρίλιο του 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχτηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, ισχυριζόμενοι ότι οι S-400 ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Παρόλο που πληρώσαμε τεράστια χρηματικά ποσά στις ΗΠΑ, τα αεροσκάφη F-35 δυστυχώς δεν μας έχουν παραδοθεί ακόμη. Αυτό, φυσικά, είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που διέπραξαν οι ΗΠΑ ως συμμαχική χώρα στη διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν θετικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

«Η ελπίδα μου είναι ότι, αφού πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τον Μπάιντεν καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, θα κάνουμε πολύ πιο θετικά βήματα και θα επαναφέρουμε το πρόγραμμα για τα F-35».

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV