Τουρκική κινητικότητα για νέο μαχητικό αεροσκάφος: «Εξετάζουμε το Eurofighter Typhoon»

Έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον για τα 12 Rafale του διαγωνισμού της Κροατίας

Στο προσκήνιο επαναφέρουν οι Τούρκοι την προμήθεια ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, προκειμένου να αποκαταστήσουν όπως λένε την αεροπορική κυριαρχία μετά την παραγγελία 18 Rafale και αναβάθμιση 85 F-16 από την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του οργανισμού αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δύο είναι τα αεροσκάφη που ενδιαφέρουν την Τουρκία: Το ρωσικό Su-35 και το Eurofighter Typhoon.

Αν και ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα είναι το τουρκικό μαχητικό TF-X, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «5ης» γενιάς, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι τόσο ο τύπος που θα επιλεγεί όσο τα βιομηχανικά ανταλλάγματα, εννοώντας την δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Τουρκία.

«Το εθνικό μαχητικό μας είναι η προτεραιότητα μας», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ για να συμπληρώσει:

«Η πρόταση του Su-35 ήταν παλιότερα στην ατζέντα. Για πρώτη φορά όμως ένα άλλο αεροσκάφος εξετάζεται αντί του F-35A. Εάν υπάρξει η κατάλληλη  προσφορά για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής και βιομηχανικών ανταλλαγμάτων τότε μπορεί να επιλέξουμε εκείνο», εννοώντας το Eurofighter Typhoon.

Σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική παραγγελία για το Eurofighter Typhoon, αυτή πρόκειται να κινηθεί μεταξύ 40 και 60 μαχητικών κατ΄ ελάχιστον, όπως σημειώνουν Τούρκοι αναλυτές κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει νέες καταστάσεις στο Αιγαίο καθώς η αγορά των μόλις 18 Rafale δεν αρκεί.

Την ίδια ώρα η προσοχή πέφτει στον διαγωνισμό της Κροατίας για 12 νέα μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία υποψήφια είναι και ισάριθμα γαλλικά μεταχειρισμένα Rafale. Εάν η Κροατία απορρίψει την πρόταση Rafale υπέρ των F-16V που προτείνουν οι ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει ακαριαία και να ζητήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά για τη δημιουργία και μας δεύτερης υπερπολύτιμης Μοίρας.

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV