Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο σε συμφωνία για τη δωρεά στην Ουκρανία των πλεοναζόντων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είχε εγκριθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου, ανέφερε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού [που πρόκειται να] παραχωρηθούν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των βουλγαρικών συνόρων και να βοηθήσουν τον πληθυσμό σε περίπτωση καταστροφών και ατυχημάτων. Η ζωή και η υγεία των Βούλγαρων πολιτών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», επισήμανε ο πρόεδρος, στέλνοντας τη συμφωνία πίσω στο κοινοβούλιο για επανεξέταση.

Νωρίτερα, οι νομοθέτες ενέκριναν συμφωνία μεταξύ του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών και του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για τη δωρεάν παροχή τεθωρακισμένου μεταφορικού εξοπλισμού.

Συνολικά 152 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς του εξοπλισμού, ενώ 57 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Η ουκρανική πλευρά επρόκειτο να παραλάβει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς εξοπλισμένα με όπλα που δεν χρησιμοποιεί το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούμενα συνολικά από περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και ανταλλακτικά. Ο ακριβής αριθμός των μονάδων εξοπλισμού που επρόκειτο να παραδοθούν είναι απόρρητος.

Πρόκειται για μια είδηση που έρχεται την ώρα που η Ελλάδα έχει στείλει σημαντικά όπλα για την άμυνα της χώρας στην Ουκρανία, αποδυναμώνοντας τα νησιά του Αιγαίου, παρόλο που η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να προκαλεί. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ