Οι ΗΠΑ επαναφέρουν το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν 300 Μ2 Βradley στον ΕΣ αλλά υπό τον όρο να μην μεταφερθούν στα νησιά του Αν.Αιγαίου για τα οποία υιοθετούν την τουρκική θέση ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς παρά το γεγονός ότι το Army Recognition αναφέρει περί έγκρισης.

Το πρόβλημα του ΕΣ σε ότι αφορά τα ΤΟΜΑ είναι γνωστό. Το ζήτημα είναι πως ΤΟΜΑ χρειάζονται και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα και τα παραληφθέντα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder δεν έχουν προωθηθεί στα νησιά καθώς δεν το επιτρέπουν οι Γερμανοί για τον ίδιο λόγο που δεν το επιτρέπουν οι Αμερικανοί.

Μέχρι σήμερα, έχουν παραληφθεί μόλις 14 Marder 1A3, που εξοπλίζουν το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας!

Τα νησιά του Αιγαίου έμειναν παντελώς ακάλυπτα σε ότι αφορά τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν τα ΤΟΜΑ BMP-1!

Το Bradley Fighting Vehicle (BFV) είναι μια πλατφόρμα θωρακισμένων οχημάτων μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύχθηκε από την FMC Corporation και κατασκευάστηκε από την BAE Systems Land & Armaments, πρώην United Defense.

Το Bradley έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πεζικό  με προστασία θωράκισης, ενώ παρέχει κάλυψη πυρός για την καταστολή των εχθρικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι διάφορες παραλλαγές Bradley περιλαμβάνουν το όχημα μάχης πεζικού M2 Bradley και το όχημα αναγνώρισης και μάχης πεζικού M3 Bradley.

Το M2 έχει ένα πλήρωμα τριών, έναν αρχηγό πληρώματος, έναν πυροβολητή και έναν οδηγό, μαζί με έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Το M3 διεξάγει κυρίως αποστολές ανίχνευσης και μεταφέρει δύο στρατιώτες ανιχνευτών εκτός από το κανονικό πλήρωμα των τριών ατόμων, με χώρο για πρόσθετους πυραύλους BGM-71 TOW.

Το Bradley M2A2 Infantry Fighting Vehicle (IFV) διαθέτει έναν πυργίσκο δύο ατόμων, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στο πλήρωμα τη δυνατότητα να εμπλακεί και να νικήσει μια ποικιλία στόχων στο πεδίο της μάχης.

Ο πυργίσκος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο M242 Bushmaster των 25 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μια σειρά τύπων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων σφαιρών διάτρησης τεθωρακισμένων, ισχυρών εκρηκτικών και ιχνηλατών.

Διαθέτει επίσης ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χλστ. και δύο βλήματα TOW τοποθετημένα στον πυργίσκο.

Οι πύραυλοι, ικανοί να καταστρέψουν τα περισσότερα άρματα μάχης σε μέγιστο βεληνεκές 4.000 μέτρων (13.000 πόδια), μπορούν να εκτοξευθούν μόνο όταν το όχημα είναι ακίνητο. 

Θωράκιση

Το M2A2 Bradley Infantry Fighting Vehicle (IFV) είναι θωρακισμένο με συνδυασμό πλακών αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και κεραμικής σύνθετης θωράκισης, η οποία παρέχει προστασία από ποικίλες απειλές στο πεδίο της μάχης.

Η θωράκιση του M2A2 Bradley έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία από πυρά φορητών όπλων, θραύσματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους. Η θωράκιση του οχήματος έχει κλίση και απόσταση, γεγονός που βοηθά στην εκτροπή και τη διάχυση της ενέργειας των εισερχόμενων βλημάτων.

Η μετωπική θωράκιση του M2A2 Bradley είναι ιδιαίτερα παχιά, με ορισμένες εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι είναι σε θέση να σταματήσει βολές διαμετρήματος 30 mm. Τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του οχήματος προστατεύονται επίσης με παχιά θωράκιση, αν και είναι γενικά λιγότερο θωρακισμένα από το μπροστινό μέρος του οχήματος.

Ιπποδύναμη-Λοιπές δυνατότητες

Η M2A2 Bradley τροφοδοτείται από 600 ίππους, Κινητήρα ντίζελ Cummins, ο οποίος του παρέχει τελική ταχύτητα έως και 66 km/h στους δρόμους και αυτονομία περίπου 480 km με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Το όχημα είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα υδροπνευματικής ανάρτησης, το οποίο παρέχει ομαλή οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος και βοηθά να διατηρείται το όχημα σταθερό όταν πυροβολεί τα όπλα του. Το σύστημα ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να παρέχει διαφορετικά επίπεδα απόστασης από το έδαφος, ανάλογα με το έδαφος.

Το M2A2 Bradley έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι αμφίβιο, με σύστημα υδροπρόωσης που του επιτρέπει να κινείται μέσα στο νερό με ταχύτητα έως και 7,2 km/h. Το όχημα μπορεί να διασχίσει υδάτινα εμπόδια βάθους έως και 1,5 μέτρο χωρίς καμία προετοιμασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ