Ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε επίσημα στην BAE Systems, μια σύμβαση παραγωγής για το τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών αποστολών AMPV (Armored MultiPurpose Vehicle). Η αρχική παραγγελία του οχήματος αποτιμάται στα 797 εκατ. δολάρια, με πιθανές πρόσθετες επιλογές που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το συνολικό ποσό της σύμβασης στα 1,6 δισ. δολάρια.

Αυτή η σημαντική επένδυση υπογραμμίζει τη δέσμευση του αμερικανικού Στρατού να εκσυγχρονίσει τον στόλο του, με σχέδιο να αποκτήσει σχεδόν 3.000 AMPV τα επόμενα 20 χρόνια.

Το AMPV ένα υπερσύγχρονο  θωρακισμένο όχημα, που πρόκειται να αντικαταστήσει την παλιά οικογένεια οχημάτων M113, η οποία επί του παρόντος εξακολουθεί και αποτελεί περίπου το 30% των οχημάτων στις ομάδες μάχης Armored Brigade (ABCTs) του Στρατού των ΗΠΑ.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στους γνωστούς περιορισμούς του M113 σε τομείς όπως η δυνατότητα επιβίωσης, η κινητικότητα και η προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές τεχνολογίες.

Σημειωτέον, το AMPV μοιράζεται ένα κοινό σύστημα μετάδοσης κίνησης και ανάρτηση με το M2 Bradley και το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M109A7 Paladin. Αυτή η συμβατότητα αναμένεται να εξορθολογίσει την εφοδιαστική και τη συντήρηση για τα AMPV.

Η Ομάδα Μάχης 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, έχει τη διάκριση ότι είναι η πρώτη ταξιαρχία που πέρασε από τα M113 στα AMPV. Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη νέα πλατφόρμα, η μονάδα παρέλαβε  πάνω από 130 AMPV τον περασμένο Ιούλιο.

Μέχρι σήμερα, ο Στρατός έχει παραλάβει περισσότερα από 276 οχήματα, με συνολικά περίπου 450 οχήματα να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024. Η έναρξη των παραδόσεων οχημάτων παραγωγής πλήρους τιμής έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025.

Ο σχεδιασμός του AMPV δίνει προτεραιότητα στην προστασία, την κινητικότητα και την ευελιξία. Προσφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις στην προστασία από απειλές όπως IED, νάρκες και βαλλιστικές επιθέσεις σε σύγκριση με το M113. Επιπλέον, τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας και επιτήρησης τοποθετούν το AMPV ως βασικό στοιχείο στις μελλοντικές επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ