Στις 21 Δεκεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων γιόρτασαν την 88η επέτειο από την ίδρυσή τους. Εκεί επιδείχθηκαν διάφορα οπλικά συστήματα. Μεταξύ  αυτών ήταν και το ελαφρύ άρμα  Sabrah.

Το Sabrah είναι μια ισραηλινή έκδοση, που αναπτύσσει η Elbit, και βασίζεται στο σασί του ΤΟΜΑ ASCOD που παράγει η General Dynamics European Land Systems – Santa Bárbara Sistemas — (GDELS-SBS),. Παράλληλα μια δεύτερη έκδοση βασίζεται στα σασί του τροχοφόρου ΤΟΜΠ Pandur II.

Η ELbit κέρδισε τον διαγωνισμό του Στρατού των Φιλιππίνων για το πρόγραμμα του Ελαφρού Άρματος. Αυτό προβλέπει την προμήθεια 144 ελαφρών αρμάτων Sabrah σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν η Elbit  έχει αποσπάσει συμβόλαιο ύψους 172 εκατ. $ για την παραγωγή 18 ερπυστριοφόρων Sabrah (βασισμένα στο ASCOD 2), ενός οχήματος διοίκησης και ελέγχου, ενός οχήματος περισυλλογής και 10 τροχοφόρων στο σασί του Pandur II.

Το SabrahASCOD 2, έχει βάρος 30 τόνων, πυροβόλο των 105 χλστ. 52 διαμετρημάτων με αναχορηγία 36 βλημάτων εκ των οποίων τα 24 στο σύστημα αυτόματης επαναγέμισης και δραστικό βεληνεκές τα 3.600μ. και πολυβόλο   FN MAG των 7,62 χλστ.  Το πυροβόλο μπορεί να βάλει βλήματα APFSDS, HESH και HEP-T.

Ο κινητήρας του οχήματος αποδίδει 720 ίππους και το όχημα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα  72 χ.α.ω.

Το πλήρωμα αποκλείεται από τρία άτομα: Διοικητής, πυροβολητής, οδηγός.

Το όχημα διοίκησης δεν διαθέτει το πυροβόλο των 105 χλστ. αλλά τον μη επανδρωμένο πύργο της Elbit UT25 με πυροβόλο των 25 χλστ. συν τον απαραίτητο επικοινωνιακό εξοπλισμό.

Κάποιοι από τους πύργους UT25 έχουν τοποθετηθεί στα M113A2 του Στρατού των Φιλιππίνων στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού. Ο πύργος μπορεί να δεχθεί και πυροβόλο των 30 χλστ. στο πρότυπο του UT30 που ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια κατασκευή με μόνη διαφορά το διαμέτρημα.

Παράλληλα επιδείχθηκε και μια βελτιωμένη έκδοση του Μ113 η M125A2 IFV με όλμο των 120 χλστ. με τον Στρατό των Φιλιππίνων να έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό 15 Μ113 στο επίπεδο  Μ125.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ