Η προμήθεια των γαλλικών Rafale και των φρεγατών FDI σίγουρα φέρνει την ελληνο-γαλλική αμυντική συνεργασία σε νέα επίπεδα.

Με την ΠΑ και το ΠΝ να  έχουν προτιμήσει γαλλικά όπλα μοιραία η σκέψη  έρχεται και στον ΕΣ με το ερώτημα «γιατί όχι»;

Ο λόγος για 184  άρματα μάχης Leclerc (κατασκευής 1991–1996 και 1997-2003) που έχει σε αποθήκευση ο γαλλικός Στρατός.

Ο ΕΣ έχει σε υπηρεσία  501 άρματα μάχης Leopard 1A5,  390 M48A5 MOLF και περί τα 100 M60A3 TTS. Και οι τρεις αυτοί τύποι χρίζουν αντικατάστασης.

Την περίοδο αυτή το Leclerc στον γαλλικό Στρατό περνά πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο επίπεδο XLR σε συνολικά 200  άρματα.

Το πρόγραμμα αφορά μια σειρά βελτιώσεων που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα SCORPION και την ανανέωσης των οχημάτων του.

Η ανάπτυξη του πακέτου εκσυγχρονισμού ξεκίνησε το 2015, ενώ η αναβάθμιση των 200 Leclerc θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Το πακέτο XLR αφορά στην ενσωμάτωση του Leclerc στο δίκτυο SCORPION για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ όλων των οχημάτων του προγράμματος, στην αναβάθμιση της προστασίας των αρμάτων για την αντιμετώπιση νέων απειλών όπως οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τα αντιαρματικά βλήματα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παλαίωσης συγκεκριμένων υπό-συστημάτων, όπως το σύστημα ελέγχου πυρός.

Επίσης θα ενισχυθεί η ισχύ πυρός των αρμάτων με την προσθήκη τηλεχειριζόμενου πύργου με πολυβόλο.

Ακόμη το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει νέες τακτικές διεπαφές, νέα πακέτα θωράκισης, πύργο RWS, καθώς και αρκετούς πρόσθετους αισθητήρες και εκτοξευτές βοβμίδων.

Το Leclerc είναι ένα μεγάλο άρμα μάχης που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Nexter Systems. Η πρώτη παραγωγή αυτού του τανκ ξεκίνησε το 1991 και τέθηκε σε υπηρεσία στον γαλλικό στρατό το 1992. Το τανκ χρησιμοποιείται στον γαλλικό στρατό, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία.

Το Leclerc έχει μια παραδοσιακή διάταξη για ένα σύγχρονο κύριο άρμα μάχης, με τη θέση του οδηγού στο μπροστινό αριστερό κύτος, τον πύργο στο κέντρο και τη μονάδα ισχύος στο πίσω μέρος.

Το άρμα περιλαμβάνει ορισμένους νεοτερισμούς που δεν έχουν ούτε τα Leopard 2HEL, όπως το αυτόματο σύστημα επαναγέμισης και φυσικά τριμελές πλήρωμα κάτι που για τις κάτω του αποδεκτού επανδρώσεις του ΕΣ είναι μια ιδιαιτέρα ελκυστική προοπτική.

Το άρμα διαθέτει πυροβόλο των 120 χλστ. GIAT CN120 με αναχορηγία 40 βλημάτων, ένα έτοιμο προς βολή, 22 στο σύστημα αυτόματης επαναγέμισης και 18 ακόμη στο σκάφος.

Το σώμα και ο πύργος του Leclerc είναι κατασκευασμένα από πλήρως συγκολλημένο χάλυβα με σύνθετη θωράκιση, παρέχοντας υψηλό επίπεδο προστασίας από επιθέσεις με βλήματα είτε κινητικής είτε  χημικής ενέργειας.

Το άρμα μπορεί να εξοπλιστεί με πρόσθετη θωράκιση για να αυξήσει την προστασία από πυρά από αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοσχέδια εκρηκτικά (IED) σε αστικό περιβάλλον. . Το Leclerc τροφοδοτείται από έναν 8κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα SACM V8X-1500 Hyperbar που αποδίδει 1.500 ίππους στις 2.500 σ.α.λ., σε συνδυασμό με έναν αυτόματο κιβώτιο SESM ESM 500 με 5 ταχύτητες εμπρός και 2 πίσω.

Πέρα από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γαλλικών αρμάτων ο ΕΣ θα μπορούσε να αναζητήσει λύσεις αγοράς  των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης που έχουν σε αποθήκευση οι Γάλλοι.

Λόγω των «θερμότατων» εξοπλιστικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Παρισίων και δεδομένου ότι ο ΕΣ είναι ο επόμενος που έχει σειρά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ η συζήτηση για την προμήθεια αριθμού γαλλικών αρμάτων για την αντικατάσταση τουλάχιστον των M48 και M60 κρίνεται ως απόλυτα ρεαλιστική.

Έτσι τα άρματα αυτά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο Δ΄ΣΣ και τα Leopard 1A5 να πάνε στην ΑΣΔΕΝ.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος:

Είναι άγνωστη η κατάσταση των αρμάτων.

Άγνωστο επίσης και το κόστος  για την ενεργοποίησή τους.

Ο ΕΣ δεν δείχνει να είναι «φίλος» των γαλλικών αρμάτων. Με άλλα λόγια δεν μιλά «γαλλικά» όπως η ΠΑ ή το ΠΝ.

Έδιωξε τα AMX-30 πολύ γρήγορα. Πολλοί είναι αυτοί  που λένε ότι από άποψη υποστήριξης προτιμά τα Μ48 από το Leclerc.

Παρ΄ όλα αυτά 150 Leclerc στο Δ΄ΣΣ σε συνδυασμό με τα 170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 θα δημιουργούσαν μια πανίσχυρη δύναμη 500 αρμάτων μάχης με σωλήνα των 120 χλστ. Είναι μια προοπτική που αξίζει να διερευνηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ