Νέο ΤΟΜΑ για τον ΕΣ: Τα γερμανικά KF-41 και η απόκτηση από την Κροατία των M2Α2 ODS Bradley

Την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 89 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) M2Α2 ODS Bradley, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κροάτης πρωθυπουργός Andrej Plenkovic.

Το  συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 196,4 εκατ. $ και αφορά την απόκτηση 89 μεταχειρισμένων οχημάτων M2A2 ODS από τα πλεονάσματα του Αμερικανικού Στρατού.

Από αυτά, τα 62 γίνουν επιχειρησιακά, τα 5 θα αποκτήσουν εκπαιδευτικό ρόλο και τα 22 θα χρησιμοποιηθούν  για ανταλλακτικά. Τα πρώτα οχήματα αναμένεται να φθάσουν στην Κροατία το 2023 και οι παραδόσεις ελπίζεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Η Κροατία είχε αρχικά ζητήσει την προμήθεια των οχημάτων μαζί με πρόγραμμα αναβάθμισης στην έκδοση M2A3, αλλά το κόστος που έδωσαν οι ΗΠΑ θεωρήθηκε υπερβολικό και, έτσι, προτίμησε να τα αποκτήσει χωρίς να τα εκσυγχρονίσει.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αμερικανική επιδότηση ύψους 51 εκατ. δολαρίων, που κατεβάζει το κόστος στα 145,3 εκατ. $. Στην  σχετική ανακοίνωση  της DSCA γίνεται λόγος και για 1.735 πυραύλους TOW, αξίας μαζί με τα 84 πολυβόλα M240 των 7,62 χλστ..  και τα οχήματα στην κατάσταση που είναι στα 218 εκατ. δολάρια.

Τα οχήματα βέβαια είναι παλαιά και η τιμή των 2 με 2,5  εκατ. € ανα όχημα είναι ζήτημα εάν θεωρείται καλή ή όχι. Για παράδειγμα ένα νέο ΤΟΜΑ όπως το Kettenfahrzeug 41 (KF41) τιμάται περίπου στα 9 με 10 εκατ. $, οπότε το ερώτημα εδώ είναι: Τι συμφέρει ένα Στρατό περισσότερο;

Απόκτηση παλαιών οχημάτων για συγκεκριμένους ρόλους με χαμηλότερη τιμή ή απόκτηση νέων οχημάτων με σαφώς μεγαλύτερη τιμή αλλά με πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Η Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και αιτήματα προς τις ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ΤΟΜΑ Bradley όπως τα θέλει και την τιμή που τα θέλει.

Σύμφωνα με την μελέτη που είχε γίνει από το ΓΕΣ για την αγορά νέων ΤΟΜΑ το 2003, προβλεπόταν η αγορά 170 + 230 ΤΟΜΑ «Κένταυρος» σε σχέδιο που είχε προταθεί  από την ΕΛΒΟ, η οποία στην συνέχεια μετατράπηκε σε απαίτηση για την αγορά των 422 ΤΟΜΑ BMP-3HEL.

Σήμερα μετά από σχεδόν 20 χρόνια η απαίτηση του Ελληνικού Στρατού εξακολουθεί να περιλαμβάνει την απόκτηση 367 ΤΟΜΑ για τον εξοπλισμό των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών, αλλά αυτό σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, της αναζήτησης δηλαδή ενός νέου ΤΟΜΑ από τον ΕΣ, ο γερμανικός όμιλος της  Rheinmetall έχει προτείνει το νέο της ΤΟΜΑ KF41 για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική προσφορά, περιλαμβάνει 170 KF41 μαζί με 200 μεταχειρισμένα Marder-1A3, στο πλαίσιο μιας άτυπης «ενδιάμεσης» λύσης.

Η γερμανική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και παρουσίαση του νέου της ΤΟΜΑ στο ΓΕΣ τον  Ιούνιο, του 2021 στο πλαίσιο της προώθησης της λύσης της για το νέο ΤΟΜΑ του ΕΣ. Εκτός της Ελλάδας η Rheinmetall έχει ανακοινώσει ότι έχει προτάσεις για την προμήθεια του οχήματος σε Τσεχία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Το Lynx, το οποίο συνιστά περαιτέρω εξέλιξη του KF31, με αυξημένο βάρος και επιδόσεις, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της έκθεσης  «Eurosatory 2018». Και οι δύο εκδόσεις (KF31/41) προέρχονται σχεδιαστικά από το ΤΟΜΑ Puma, το οποίο είχε σχεδιαστεί για την αντικατάσταση των Marder και τώρα βρίσκεται σε υπηρεσία με το γερμανικό Στρατό.

Το KF-41

Ο κινητήρας ντίζελ Liebherr του οχήματος είναι ο ίδιος με το KF31 αλλά βαθμονομημένος να αποδίδει 1.140 ίππους όπως και με διαφορετικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, με το KF41 να χρησιμοποιεί το σύστημα HSWL 256 της Renk.

Αυτό γιατί το όχημα έχει αυξημένο βάρος μεταξύ 44 και 50 τόνων και μεγαλύτερο μήκος στα 7,73 μέτρα σε σχέση με το KF31. Η αύξηση αυτή έχει επιτρέψει την μεταφορά περισσότερων στρατιωτών οι οποίοι φτάνουν τους 8 σε συνδυασμό πάντα με το τριμελές πλήρωμα (διοικητής, πυροβολητής, οδηγός).

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις αυτές παραμένουν οι ίδιες και στα δύο οχήματα με μέγιστη ταχύτητα 65 χ.α.ω. και 500 χλμ. αυτονομία.

Ο πύργος μάχης του οχήματος είναι ο Lance 2.0, και είναι πιστοποιημένος  και για χρήση αιωρούμενων πυρομαχικών. Ο Lance 2.0 είναι ηλεκτρικά κινούμενος και διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και ευελιξία διαμόρφωσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

Ο κύριος οπλισμός είναι το πανίσχυρο πυροβόλο των 35 x 228 χλστ., με δυνατότητα βολής πυρομαχικών πυροδότησης στον αέρα ABM (Air-Burst Munitions) και αναχορηγία 200 βλημάτων και  τέλος το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.  

Το πυροβόλο έχει δυνατότητα βολής από -10 έως έως +45 μοίρες σε ανύψωση.  Στον  Lance 2.0  μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον οπλικά συστήματα δεξιά και αριστερά του πύργου. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις επιλογές: Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike -LR2 και 1 έως  2 αιωρούμενα πυρομαχικά, ένα drone ή UAV) ή μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου.  

Στη διάταξη σκοπευτικών διατίθεται ένα σταθεροποιούμενο ηλεκτροπτικό σύστημα παρατήρησης SEOSS,, ψηφιακή κάμερα ημέρας και υπέρυθρη με ενσωματωμένο αποστασιομέτρη λέιζερ και υπολογιστής ελέγχου πυρός.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV