Armadilo: Ο βραζιλιάνικος πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών σε όχημα 4×4

Μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση για την άμυνα των ελληνικών νησιών έρχεται από την μακρινή Βραζίλία όπου μία νέα έκδοση ενός ελαφρού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών παρουσίασε πρόσφατα η βραζιλιάνικη εταιρεία Mac Jee Defesa στην έκθεση αμυντικού υλικού Dubai Airshow 2021, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 14 ως τις 18 Νοεμβρίου 2021.

Η εταιρεία έδειξε το Armadillo TA-2, ένα όχημα παντοδαπού εδάφους 4×4 στην οροφή του οποίου υπάρχει πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών της σειράς Hydra των 2.75”/70 mm.

Ο εκτοξευτής αποτελείται από τρεις καλάθους των 16 ρουκετών και είναι τηλεχειριζόμενος ενώ μπορεί να αναδιπλωθεί σε θέση πορείας εντός του οχήματος, αποκρύπτοντας την ταυτότητα του φορέα μεταξύ μιας φάλαγγας ομοίων οχημάτων.

Το σύστημα αυτό φαίνεται πως θα ήταν μία έξυπνη λύση για τα ελληνικά νησιά.

Ο νούμερο ένα κίνδυνος για τα ελληνικά νησιά είναι φυσικά οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις.

Το βραζιλιάνικο σύστημα θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά εξαπολύοντας ομοβροντίες από ρουκέτες να προκαλέσει βαρύτατες απώλειες, ακυρώνοντας επί της ουσίας την αποβατική ενέργεια.

Το σύστημα Armadillo είναι σε φάση δοκιμών αυτήν την περίοδο στο πεδίο του κέντρου αξιολόγησης του Βραζιλιάνικου Στρατού CAEx (Centro de Avaliações do Exército) ενώ βρίσκεται σε ανάπτυξη με την εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Το Armadillo παρουσιάστηκε το 2017 κατά την έκθεση LAAD DEFENCE & SECURITY επί του ρωσικού οχήματος Tigr 4×4 ενώ το 2019 επιδείχθηκε με βάση το αμερικανικό M1152 HMMWV.

Ο νέος επανασχεδιασμένος εκτοξευτής έχει 3,5 μέτρα μήκος, φέρει 24 σωλήνες και έχει συνολικό βάρος 50 κιλών.

Μπορεί να αποσυρθεί εντός του οχήματος και να στραφεί σε τόξο 360° και σύμφωνα με την εταιρεία είναι ικανός να χρησιμοποιήσει νέες βελτιωμένες ρουκέτες των 2.75”/70 mm, τόσο κατευθυνόμενες όσο και μη, με κεφαλές θραυσματοποίησης, αντιαρματικές ή ακόμα και αντιαεροπορικές, προωθούμενες από κινητήρες MK40/MK66.

Το σύστημα προσφέρεται με μηχανισμό επαναγέμισης εντός του οχήματος που μπορεί γρήγορα να αντικαταστήσει τους τρεις καλάθους δίνοντας τη δυνατότητα δεύτερης ομοβροντίας με το όχημα-φορέα να μεταφέρει συνολικά 96 (48+48) ρουκέτες. Το βεληνεκές αναφέρεται σε 12 χλιόμετρα στην τελευταία έκδοση, μια σημαντική βελτίωση από τα 3 χιλιόμετρα της έκδοσης του 2017.

Στην παρούσα έκδοση, το Armadillo προσφέρεται επί του οχήματος M1152 HMMWV 4×4 της AM General εξοπλισμένο με βραχίονες σταθεροποίησης τόσο εμπρός όσο και πίσω από το πήγμα του οχήματος και επανασχεδιασμένη καμπίνα. Η Mac Jee Defesa, ωστόσο, δήλωσε έτοιμη να προσαρμόσει τον εκτοξευτή σε κάθε μεσαίας κατηγορίας όχημα 4×4 που θα επιλέξει ο πελάτης.

Το Armadillo προσφέρει ένα σύστημα παροχής πυρών υποστήριξης εναντίον ακάλυπτου πεζικού, τεθωρακισμένων οχημάτων, χαμηλά ιπτάμενων στόχων ή χαμηλής ταχύτητας στόχων σε παράκτιες ζώνες, όπως μια σειρά αποβατικών ακάτων εναντίον των οποίων μπορεί να εξαπολύσει σύντομους φραγμούς πυρών με 48 ρουκέτες από την πολύ διαδεδομένη σειρά Hydra που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από όλες σχεδόν τις δυνάμεις του Δυτικού κόσμου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV