Έρχονται τα πρώτα 46 Μ1117 Guardian - Aναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Στόχος να αποκτηθούν και τα Bradley M2A2

Έρχονται τα πρώτα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφάλειας Μ1117 ASV που παραχωρούν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό μέσω διακρατικής συμφωνίας.

Σήμερα Παρασκευή θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα 46 οχήματα που επέλεξε το Γενικό Επιτελείο Στρατού από το αποθέματα το αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία.

Η μεταφορά των 46 Μ1117 από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει η μεταφορά με πλοία των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης έχει επιλέξει το ΓΕΣ.

Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από ομάδες Ελλήνων αξιωματικών του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματος οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτήσει συνολικά 1200 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, έχουν ήδη επιλεγεί τα 500 πρώτα οχήματα και εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται κλιμάκιο του Τεχνικού και του Πεζικού να μεταβεί ξανά στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να επιλέξει τα υπόλοιπα 700 Μ1117.

Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με το οπλικό τους σύστημα παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον οπλισμό/εξοπλισμό των οχημάτων έχει μεριμνήσει το ΓΕΣ, και μάλιστα υπήρξε και προσωπική παρέμβαση του ΑΓΕΣ στις ΗΠΑ, με επαφές εκεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών.

Ο λόγος είναι ότι ο οπλισμός τους έχει αφαιρεθεί διότι τα οχήματα έπρεπε να αποθηκευτούν καθώς η ελληνική πλευρά άργησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Με βάση τους αμερικανικούς κανονισμούς απαγορεύεται να υπάρχουν αποθηκευμένα οχήματα ή οπλικά συστήματα με ενεργά όπλα.

Το ΓΕΣ παρενέβη για να αποκτήσει τον απαραίτητο οπλισμό.

Τα Μ1117 διαθέτουν πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (0,50’’) και πολυβόλο βομβιδίων διαμετρήματος 40 χιλιοστών.

Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς τους και ένα μέρος της τεχνικής υποστήριξής τους και των ανταλλακτικών.

Το κόστος για τη μεταφορά και την τεχνική υποστήριξη του κάθε οχήματος που απαιτείται για την ένταξή του στις μονάδες του Στρατού, ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Η απόπειρα εισβολής στον Έβρο πριν από ενάμισυ χρόνο, οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες απόκτησης νέων τεθωρακισμένων οχημάτων που θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία στον Στρατό Ξηράς.

Η… ευκαιρία που περίμενε η Αθήνα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να αποφασίζουν να αποδεσμεύσουν περίπου 1.200 μεταχειρισμένα Μ1117 Guardian για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτά ένας μικρός αριθμός επιχειρεί σε αμερικανικές Μονάδες στην Ευρώπη, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Μ1117 θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο Δόγμα Επιχειρήσεων του ΕΣ.

Οι Μονάδες Αναγνώρισης, θα αποκτήσουν ένα τροχοφόρο όχημα σε μεγάλους αριθμούς το οποίο θα τους προσδώσει νέες δυνατότητες.

Η 21st Theater Sustainment Command, US Army Europe & Africa, δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν τις εργασίες σε εξέλιξη.

Ο ακριβής αριθμός των πρώτων οχημάτων που θα έρθουν σιδηροδρομικώς από την Γερμανία δεν έχει γίνει γνωστός αλλά αναμένεται να είναι περίπου πενήντα ενώ εξετάζονται λύσεις για τη μεταφορά των οχημάτων που βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους.

Ο ΕΣ θέλει το συντομότερο τα οχήματα και έχει ήδη στείλει αίτημα αποδέσμευσης του οπλισμού των οχημάτων, τον οποίο ζητάει δωρεάν.

Εδώ αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των Αμερικανών

Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ προβλέπει την παραχώρηση 1.200 οχημάτων τύπου Μ1117 τα οποία θα βοηθήσουν την ανανέωση των απαρχαιωμένων Μ113 που μόνο για ασφαλή μεταφορά προσωπικού στα πεδία των μαχών δεν κάνουν πλέον.

Όσοι υπηρέτησαν στον ΕΣ είτε στο Πεζικό είτε στις δυνάμεις των Πεζοναυτών το γνωρίζουν καλά αυτό.

Σε ότι αφορά τα Μ1777 που θα παραληφθούν απευθείας από τις ΗΠΑ κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου βρέθηκε στην Αμερική όπου συμφώνησε για την άμεση μεταφορά στη χώρα μας-μέχρι τα τέλη του έτους-των πρώτων 400 μονάδων.

Τα συγκεκριμένα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ορισμένα φέρουν οπλισμό.

Πολλά από αυτά θα μεταφερθούν στον Έβρο προς άμεση ενίσχυση των μονάδων πρώτης γραμμής.

Το Μ1117 αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και ήταν από τις πρώτες προσπάθειες των Αμερικανών να κατασκευάσουν ένα επιχειρησιακό όχημα με ικανή θωράκιση να αντέξει χτυπήματα από πυροβόλα όπλα και νάρκες.

Κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και μπορεί να μεταφέρει έως και πλήρωμα 5 μελών.

 Για την κίνηση του 4Χ4 αμαξώματος φροντίζει ένα ντίζελ μοτέρ 8,3 λίτρων με 260 άλογα, με τελική ταχύτητα στα 100 χλμ./ώρα.

Τα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

Στο… στόχαστρο και τα Bradley M2A2

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, το M1117 αποτελεί μια εξαιρετική λύση τόσο για τον Έβρο όσο και για τα νησιά εξαιτίας της ταχύτητας, της ευελιξίας αλλά και του οπλισμού του, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθούν αντικαταστάτες στο σύνολο των «γερασμένων» M113 A1-A1E-A2.

Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία έχει… βάλει στο μάτι τα Μ2 Bradley.

Πρόκειται για τεθωρακισμένα με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτει ισχυρό πυροβόλο, αντιαρματικό φορέα και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.

Kάθε Μ2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στις ΗΠΑ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο προμήθειας κάποιων μονάδων Bradley M2A2, ενώ η Αθήνα φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradley από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει θετική εξέλιξη και στο ζήτημα αυτό.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV