Οι δυνατότητες του θερμικού σκοπευτικού TPN-1-TPV των ουκρανικών T-64 (βίντεο)

Η Ουκρανία ως κληρονόμος και αυτή της Σοβιετικής Ένωσης είναι κατασκευάστρια και παραγωγός χώρα οπλικών συστημάτων.

Στρατιώτης του ουκρανικού Στρατού παρουσιάζει, στο κανάλι του στο You Tube, την αποτελεσματικότητα του θερμικού σκοπευτικού ενός άρματος μάχης T-64.

Η εκτόξευση πετρελαίου πάνω στις εξατμίσεις δημιούργησε ένα αρκετά πυκνό προπέτασμα καπνού και παρότι στο σκοπευτικό ημέρας δεν φαίνεται τίποτα άλλο εκτός από τον ίδιο τον καπνό, με την παρατήρηση όμως από το θερμικό σκοπευτικό όλα τα κοντινά αντικείμενα αναγνωρίζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Είναι γνωστό πως παρόμοια θερμικά σκοπευτικά συστήματα ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα άρματα μάχης T-64BV των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων την Άνοιξη του 2017, κατά την προετοιμασία για την συμμετοχή στον NATOϊκό αρματικό διαγωνισμό «Ισχυρή Ευρώπη» όπως αναφέρει το proelasi.com.

Αντί του ξεπερασμένου TPN-1-49-23, του οποίου η λειτουργία στη λεγόμενη «ενεργή λειτουργία» απαιτούσε τον φωτισμό του στόχου με τον προβολέα υπέρυθρων Luna, αρκετά οχήματα της 14ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας παρέλαβαν σύγχρονα σκοπευτικά TPN-1-TPV με ξένα εξαρτήματα. Τα σκοπευτικά αυτά υπερβαίνουν σημαντικά τις δυνατότητες των παλιών σοβιετικών συστημάτων νυχτερινής σκόπευσης, τα οποία ήταν εγκατεστημένα στα T-64.

Σύμφωνα με πηγές τα συγκεκριμένα σκοπευτικά έχουν την ικανότητα εντοπισμού σε αποστάσεις μέχρι 5000 μ. ενώ μπορεί να εκτελεστεί ορθή αναγνώριση στόχου σε αποστάσεις μέχρι 2500 μ. Το άρμα έχει επίσης την ικανότητα χρήσης καθοδηγούμενων πυραύλων κατά την νύχτα σε αποστάσεις μέχρι 4800 μ.

Αν τα στοιχεία είναι αληθή, τότε ο εκσυγχρονισμός δεν βοήθησε και πάρα πολύ – στα αγωνίσματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον αρματικό διαγωνισμό, τα ουκρανικά πληρώματα κατέλαβαν την προτελευταία θέση, μόνο οι πολωνοί, με τα Leopard 2A5, είχαν χειρότερη απόδοση από τους ουκρανούς.

Σήμερα, τα T-64BV που αναβαθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και ονομάζονται άρματα μάχης μοντέλου 2017, παραδίδονται στα στρατεύματα σε μικρές παρτίδες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των μέσων εξακολουθεί να μη διαθέτει νέα θερμικά σκοπευτικά.

Τα αναβαθμισμένα T-64 του μοντέλου 2017, τα οποία παραδοθήκαν στους τεθωρακισμένους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τα εργοστάσια τεθωρακισμένων Χάρκοβου και Λβίβ, είναι εξοπλισμένα με παρόμοια θερμικά σκοπευτικά συστήματα για τον Πυροβολητή.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV