Το εγκώμιο του αντιαεροπορικού συστήματος MIM-104 Patriot  έπλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι μιλώντας στο πλαίσιο της οικονομικής συνόδου στο Νταβός της Ελβετίας.   

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε όχι απλά ικανοποιημένος από το αντιαεροπορικό σύστημα της Raytheon αλλά έδειξε κυριολεκτικά ενθουσιασμένος λέγοντας πως «θέλω να υποκλιθώ σε αυτούς τους ανθρώπους που το δημιούργησαν».

Ο ίδιος είπε ακόμη πως όλοι –τόσο οι Ρώσοι όσο και οι εταίροι της Ουκρανίας- είναι σοκαρισμένοι από την απίστευτη ακρίβειά  του να καταρρίπτει κάθε εχθρικό πύραυλο.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει παραλάβει τρεις πλήρεις συστοιχίες του Patriot μαζί με τέσσερις επιθπρόσθετούς εκτοξευτές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Στρατό κάθε πυροβολαρχία ή συστοιχία Patriot αποτελείται από έως 8 τετραπλούς εκτοξευτές.

Τα ουκρανικά συστήματα έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ολλανδία.

Στις 4 Μαΐου 2023, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επίθεσης στην περιοχή του Κιέβου, η αεράμυνα της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal καταρρίφθηκε από ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Ο Yurii Ihnat, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Αεροπορίας, αρνήθηκε αρχικά τον ισχυρισμό της αναχαίτισης, αλλά στις 6 Μαΐου επιβεβαιώθηκε τελικά από τον Διοικητή της Αεροπορίας  Mykola Oleschuk. Το πώς επιβεβαιώθηκε είναι άγνωστο.

Πριν από αυτή την αναχαίτιση, η αναχαίτιση ενός πυραύλου Kinzhal ήταν μόνο μια «θεωρητική» ικανότητα, για το Patriot.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο πύραυλος στόχευε στο σύστημα Patriot που τον αναχαίτισε, και ότι οι Ουκρανοί εκτόξευσαν πολλαπλούς πυραύλους Patriot σε διαφορετικές γωνίες για να τον αναχαιτίσουν

Στις 9 Μαΐου 2023, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία κατέρριψε τον πύραυλο Kinzhal.

Στις 13 Μαΐου, το Forbes ισχυρίστηκε ότι μια πυροβολαρχία Patriot φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή τουλάχιστον τεσσάρων, πιθανώς πέντε, αεροσκαφών που ανήκαν σε ένα ρωσικό σχηματισμό  πάνω από την Περιφέρεια Bryansk της Ρωσίας.

Οι απώλειες περιελάμβαναν ένα Su-34, Su-35 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Στις 16 Μαΐου, η ουκρανική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε δεκαοκτώ πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων έξι πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal, και άγνωστο αριθμό  επιθετικών drones.

 Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε σε απάντηση ότι έξι πύραυλοι Kinzhal δεν είχαν καν εκτοξευθεί, εκείνη την ημέρα(!)  

Eπιπλέον ανέφερε ότι μια πυροβολαρχία  Patriot στο Κίεβο καταστράφηκε από έναν πύραυλο Kinzhal, παραθέτοντας πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα Patriot υπέστη ζημιά, αλλά δήλωσαν ότι η ζημιά ήταν ελάχιστη και ότι η μπαταρία είχε επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση μετά από μικρές επισκευές.

Στις 18 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στους New York Times ότι «ένα σύστημα Patriot είχε καταστραφεί στην επίθεση, αλλά πρόσθεσαν ότι το Patriot παρέμεινε επιχειρησιακό έναντι όλων των απειλών».

Την ίδια ημέρα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh ανακοίνωσε ότι το σύστημα Patriot είχε επιδιορθωθεί, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι ο πολυλειτουργικός σταθμός ραντάρ του συστήματος και πέντε εκτοξευτές καταστράφηκαν.

Στις 29 Μαΐου, μετά από δύο αεροπορικές επιδρομές που έγιναν τη νύχτα και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Ο  εκπρόσωπος της Ουκρανικής Αεροπορίας, Yuriy Ihnat, υπέθεσε ότι αυτοί ήταν πιθανότατα Iskander-M.[

Την ίδια μέρα, ένα βίντεο από dash camera   κατέγραψε τα συντρίμμια ενός πυραύλου PAC-3 CRI που έπεφτε ανάμεσα στα διερχόμενα οχήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ