Ένα νέο αντιαρματικό πύραυλο παρουσίασε η Σερβία ο οποίος επιδείχθηκε κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Partner 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι μεταξύ 25 και 28 Σεπτεμβρίου.

Ο πύραυλος ονομάζεται POS 145 και διακρίνεται από τον ελαφρύ σχεδιασμό του, καθώς το  βλήμα ζυγίζει 15 κιλά και το πλήρες σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του κοντέινερ μεταφοράς 17 κιλά.

Με την προσθήκη μονάδας  εκτοξευτή  CLU  (Command Launch Unit)  το βάρος ανεβαίνει στα 22 κιλά.

Το  αμερικανικό  FGM-148 Javelin ανέρχεται στα  22,3 κιλά όταν υπολογίζεται ο σωλήνας εκτόξευσης και το CLU. Το μικρότερο βάρος του POS 145, αν και δεν είναι μεγάλη η διαφορά,  θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη φορητότητα και την ταχεία ανάπτυξη, καθοριστικός παράγοντας σε σενάρια δυναμικού πεδίου μάχης.

Τόσο το POS 145 όσο και το FGM-148 Javelin έχουν μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια 2,5 χιλιομέτρων, παρέχοντάς τη δυνατότητα να εμπλέκουν στόχους σε σημαντική απόσταση. Ωστόσο, το POS 145 έχει ελάχιστη εμβέλεια εμπλοκής 0,4 χιλιομέτρων, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ελάχιστη εμβέλεια του Javelin στα 65 μέτρα.

Αυτή η διαφορά μπορεί να κάνει το FGM-148 Javelin πιο ευέλικτο σε καταστάσεις μάχης κοντινής απόστασης, για παράδειγμα σε αστικές περιοχές, όπου οι αποστάσεις εμπλοκής είναι ελάχιστες.

Και οι δύο πύραυλοι χρησιμοποιούν γομώσεις σε επάλληλη διάταξη που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν αποτελεσματικά στη σύγχρονη θωράκιση αρμάτων μάχης. Η κεφαλή του POS 145 ζυγίζει 6,4 κιλά και έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά πάνω από 1.000 χλστ. θωράκισης.

Ενώ οι συγκεκριμένες δυνατότητες διείσδυσης για την κεφαλή του Javelin παραμένουν άγνωστες είναι γνωστό ότι έχει βαρύτερη κεφαλή, βάρους 8,4 κιλών.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στο Javelin μεγαλύτερη φονικότητα και τα έγγραφα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι μπορεί να διεισδύσει σε όλες τις γνωστές θωρακίσεις , συμπεριλαμβανομένου άνω των 762 χλστ. ομογενούς χάλυβα.

Η μεγαλύτερη διάμετρος του POS 145 (145 mm σε σύγκριση με 114 mm του  Javelin) σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βαρύτερη κεφαλή με μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ.

Το POS 145 έχει  ρυθμό βολής ενός βλήματος ανά λεπτό και μπορεί να επαναφορτωθεί καθώς διατίθεται σε δύο κύρια μέρη, τον σωλήνα πυραύλου και τη μονάδα ελέγχου εκτόξευσης.

Ωστόσο, ο πύραυλος και ο σωλήνας αποτελούν μια ενιαία μονάδα και μόλις εκτοξευθεί, ο άδειος σωλήνας του πυραύλου πρέπει να απορριφθεί, καθιστώντας απαραίτητη τη μεταφορά πρόσθετων βλημάτων/σωλήνων από τη μονάδα ή την ομάδα. Αντίθετα, το αμερικανικό FGM-148 Javelin είναι ένα σύστημα μιας χρήσης, με ολόκληρο τον σωλήνα εκτόξευσης να απορρίπτεται μετά τη χρήση, καθιστώντας το λιγότερο κατάλληλο για συνεχείς εμπλοκές.

Το POS 145 χρησιμοποιεί μια κεφαλή βίντεο/υπέρυθρης ακτινοβολίας για το σύστημα καθοδήγησής του και προσφέρει τερματική καθοδήγηση, επιτρέποντας στον χειριστή να προσαρμόσει την τροχιά του πυραύλου προς τον στόχο, όπως χρειάζεται.

Από την άλλη πλευρά, το FGM-148 Javelin χρησιμοποιεί υπέρυθρη καθοδήγηση και είναι ένα σύστημα fire-and-forget , που σημαίνει ότι μόλις εκτοξευθεί ο πύραυλος, δεν απαιτείται περαιτέρω καθοδήγηση από τον χειριστή. Και τα δύο συστήματα μοιράζονται το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν στον χειριστή να επανατοποθετηθεί μετά την πυροδότηση, ενισχύοντας τη δυνατότητα επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.

Οι κατασκευαστές  του  POS 145 αναφέρουν  ότι η πιθανότητα χτυπήματος υπερβαίνει το 80% έναντι στατικών στόχων και πάνω από 70% έναντι κινούμενων στόχων που ταξιδεύουν με ταχύτητα 25 χ.α.ω

Ενώ οι συγκεκριμένες δυνατότητες  για το FGM-148 Javelin δεν αποκαλύπτονται δημόσια, το σύστημα θεωρείται γενικά εξαιρετικά ακριβές. Το Πεντάγωνο ανέφερε κάποτε ότι από τους 112 ουκρανικούς πυραύλους Javelin που εκτοξεύτηκαν, οι 100 πέτυχαν με επιτυχία τους στόχους τους, αντικατοπτρίζοντας μια εντυπωσιακή πιθανότητα χτυπήματος 89%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ