Η Λετονία, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ολοκλήρωσε συμφωνία για την απόκτηση των συστημάτων επάκτιας άμυνας NSM  που κατασκευάζονται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg και τον κατασκευαστή Raytheon με έδρα τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έγινε από κοινού από τον υπουργό Άμυνας Andris Sprūds και τον Πρέσβη των ΗΠΑ Christopher Robinson την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Sprūds εξήρε τη συνεργασία, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο της στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας του ενόψει των εξελισσόμενων γεωπολιτικών…  «προκλήσεων».

«Η προσθήκη των συστημάτων επάκτιας  άμυνας Naval Strike θα διευρύνει ουσιαστικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας και θα χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος στην εθνική μας αμυντική στρατηγική», δήλωσε ο Sprūds.

Η προμήθεια, που εκτιμάται σε συνολικό κόστος 105 εκατομμυρίων $, θα φέρει σημαντική οικονομική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλύπτοντας το 70% των εξόδων απόκτησης, με τη Λετονία να χρηματοδοτεί το υπόλοιπο 30%. Το σύστημα επάκτιας  άμυνας Naval Strike Missile, είναι ικανό να προσβάλλει στόχους  εντός εμβέλειας 185 χιλιομέτρων, χρησιμοποιείται ήδη από πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Αναμένεται να παραδοθούν το 2027, αυτά τα συστήματα σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο στην αμυντική υποδομή της Λετονίας. Η εξαγορά ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Λετονίας να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες, όπως περιγράφεται κυρίως στις τροποποιήσεις του νόμου για τη χρηματοδότηση της εθνικής άμυνας, ο οποίος στοχεύει στην αύξηση των δαπανών εθνικής άμυνας στο 2,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ  έως το 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ