Το Ιράν αποκάλυψε την  ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου οπλικού συστήματος το οποίο είναι γνωστό ως  Fattah-2.

Πρόκειται για ένα νέο  πυραυλικό σύστημα τρο οποίο κατά τους Ιρανούς θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 10+ mach!

Ο πύραυλος παρουσιάστηκε σήμερα Κυριακή (19/11)  κατά την επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν για τα  τελευταία επιτεύγματα της «αεροδιαστημικής δύναμης» των «Φρουρών της Επανάστασης»  IRGC

Το Fattah-2 αποκαλύφθηκε ότι είναι  εξοπλισμένος με κεφαλή υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (HGV), επιτρέποντας ελιγμούς σε εξαιρετικές υπερηχητικές ταχύτητες, όπως αναφέρει το Tasnim, ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η αποκάλυψη ακολουθεί την προηγούμενη παρουσίαση από το Ιράν, τον Ιούνιο, του εναρκτήριου εγχώριου υπερηχητικού πυραύλου, που ονομάζεται Fattah. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Φατάχ, ένας πύραυλος δύο σταδίων, έχει βεληνεκές που εκτείνεται σε 1.400 χιλιόμετρα και αξιοσημείωτη ταχύτητα  στα 13 Μαχ (περίπου 16.000 χιλιόμετρα την ώρα).

Συγκεκριμένα, ο Fattah είναι οπλισμένος με έναν κινητήρα που στερεού καυσίμου, όπου σε συνδυασμό με ρυθμιζόμενα ακροφύσια, διευκολύνουν τους ελιγμούς εντός και εκτός της ατμόσφαιρας της Γης, όπως περιγράφεται στην έκθεση του Tasnim.

Το Fattah-2 αναβαθμίζει την ικανότητα του Ιράν στον υπερηχητικό οπλισμό, που κατηγοριοποιείται στην κατηγορία υπερ-υπερηχητικών όπλων HGV.

Αυτή η αποκάλυψη τοποθετεί το Ιράν ανάμεσα σε μια επιλεγμένη ομάδα εθνών -μόνο τέσσερα παγκοσμίως- που έχουν κατακτήσει τη μηχανική και την κατασκευή τόσο εξελιγμένων υπερηχητικών όπλων, αρκεί βέβαια να καταφέρει να το θέσει σε επιχειρησιακή χρήση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ